El carpaccio és a base de carn de bou, o vedella, pero també se’ n fan de peix, verdures, fruites i bolets: la forma subtil del tall defineix el plat.
UN CARPACCIO AL HARRY`S BAR
El carpaccio és un plat tan corrent a Catalunya, que ja n’ hauríem de trobar una adaptació- carpatxo, o potser carpatx-. El terme proposat pel DIEC2 –“carpaccio” em sembla força discutible: si algun periodista de la Corpo el llegeix el pronunciarà en castellà!.Un cuiner escriptor diu el següent sobre el carpaccio, “conegut per una majoria i mal aplicat per una altra. Aquest plat té el seu origen a Itàlia i en el cuiner Giuseppe Cipriani, pare de l’ actual propietari dels magatzems Harry’s. Diuen que es va originar per prescripció mèdica a una comtessa que estava baixa de vitamines i ferro, i el nom prové d’ un artista de l’ època que pintava sempre amb colors vermells vius, com de carn crua”. Ara els cuiners no solament cuinen, sinó que escriuen amb autoritat, i les conseqüències poden ser fatals- i el mateix ho podem aplicar a molts gastrònoms. El tema de la comtessa sembla tret de les cròniques del cor del segle XIX- tot i que sembla que
la comtessa Anna Nani Mocenigo hauria inspirat el plat- però el que és realment una gran aportació a la història de l’art és que segons aquest cuiner Carpaccio vivia a l’entorn del 1963, que és quan es va inventar aquesta vedella tallada mil.limètricament. I no pas en un magatzem, sinó en un famós bar- restaurant, encara existent, fundat l’ any 1931 per Giuseppe Cipriani, una nissaga encara existent. Situat a la vora de la plaça de Sant Marc, no solament era freqüentat per
la comtessa Nani, sinó per Sinclair Lewis, Truman Capote, Orson Welles, l’ Aga Khan, Peggy Guggenheim i Hemingway, que, com a amant dels còctels, hi podia degustar el Bellini, creat l’ any 1948 al bar. Altrament, el carpaccio- de colors rosats inspirats en el pintor del Quattrocento del mateix nom- no és cap novetat en la cuina italiana. Al Piemont sempre s’ ha fet un altre antipasto de carn cruja– carne cruda, en italià estàndard-, que és el que també és el carpaccio. I que com bo hem de viure només de capatxos, al Harry’s bar fan una meravellosa pasta amb ou.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!