BONA VIDA

Jaume Fàbrega

1 d'octubre de 2007
0 comentaris

EL CARPACCIO, UN MODA ABASSEGADORA

El carpaccio és a base de carn de bou, o vedella, pero també se’ n fan de peix, verdures, fruites i bolets: la forma subtil del tall defineix el plat.

UN CARPACCIO AL HARRY`S BAR
El carpaccio és un plat tan corrent a Catalunya, que ja n’ hauríem de trobar una adaptació- carpatxo, o potser carpatx-. El terme proposat pel DIEC2 –“carpaccio” em sembla  força discutible: si algun periodista  de la Corpo el llegeix el pronunciarà en castellà!.Un cuiner escriptor diu el següent sobre el carpaccio, “conegut per una majoria i mal aplicat per una altra. Aquest plat té el seu origen a Itàlia i en el cuiner Giuseppe Cipriani, pare de l’ actual propietari dels magatzems Harry’s. Diuen que es va originar per prescripció mèdica a una comtessa que estava baixa de vitamines i ferro, i el nom prové d’ un artista de l’ època que pintava sempre amb colors vermells vius, com de carn crua”. Ara els cuiners no solament cuinen, sinó que escriuen amb autoritat, i les conseqüències poden ser fatals- i el mateix ho podem aplicar a molts gastrònoms. El tema de la comtessa sembla tret de les cròniques del cor del segle XIX- tot i que sembla que 

la comtessa Anna Nani Mocenigo hauria inspirat el plat- però el que és realment una gran aportació a la història de l’art és que segons aquest cuiner Carpaccio vivia a l’entorn del 1963, que és quan es va inventar aquesta vedella tallada mil.limètricament. I no pas en un magatzem, sinó en un famós bar- restaurant, encara existent,  fundat l’ any 1931 per Giuseppe Cipriani, una nissaga encara existent. Situat a la vora de la plaça de Sant Marc, no solament era freqüentat per

la comtessa Nani, sinó per Sinclair Lewis, Truman Capote, Orson Welles, l’ Aga Khan, Peggy Guggenheim i Hemingway, que, com a amant dels còctels, hi podia degustar el Bellini, creat l’ any 1948 al bar. Altrament, el carpaccio- de colors rosats inspirats en el pintor del Quattrocento del mateix nom- no és cap novetat en la cuina italiana. Al Piemont sempre s’ ha fet  un altre antipasto de carn crujacarne cruda, en italià estàndard-, que és el que també és el carpaccio. I que com bo hem de viure només de capatxos, al Harry’s bar fan una meravellosa pasta amb ou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!