BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 d'octubre de 2007
2 comentaris

Cuina japonesa/TEMPURA

Els grans cuiners han adoptat la tempura, un arrebossat lleuger d’ origen japonès.

TEMPURA O PASTA PER FREGIR
Els portuguesos –i especialment els jesuïtes- varen anar al Japó al segle XVI. El seu pas va ser fonamental i la cuina japonesa va fer canvis enormes- varen introduir el consum de carn, els arrebossats i fregits- tempura-, la pastisseria- castera, de l´expressió farinha de Castela-, etc. “Tempura” ve de l´expressió llatina “ad tempora”, menjar de Quaresma. Cal dir que la veritable tempura es fa només amb farina i aigua gelada.
Aquí us donem la recepta de Ferran Adrià. Els cuiners, com és sabut, han incorporat la moda d´aquesta elaboració en la seva cuina, que no deixa de ser la clàssica preparació mediterrània del peix fregit, les gambes amb gavardina, etc.
La tempura es pot fer amb marisc, peix, verdures, bolets. A Portugal n’ hi ha una de tradicional anomenada peixinhos da horta, que són mongetes tendres arrebossades i fregides.
Ingredients per a 4 dl
150 g de farina
2,5 dl d’ aigua
1/2 culleradeta de sucre
1 culleradeta de llevat premsat
Preparació
Desfeu el llevat amb dues cullerades d’ aigua tèbia.
Barregeu el llevat dissolt amb la resta d’ingredients i deixeu-ho reposar durant 1/2 hora a temperatura ambient.
Notes
La fermentació dependrà de la temperatura ambiental que hi hagi.

  1. Gràcies per la confirmació luso-japonesa, Jaume.
    Per cert, què n’hi ha de les farines que ja es comercialitzen com "de tempura"? Suposo que la diferència és que ja incorporen el llevat, però no sé si paga la pena el preu que se’n paga per estalviar-se aquest petit esforç.

  2. M’agradría afegir-hi que la "tempura" japonesa agafa tot el seu sentit quan es remulla una mica amb salsa de soja avans de posar-ho a la boca. No només per el toc saladet que hi dona la salsa, que s’agraiex quan es tracta sobretot de verduretes- sino la la soja té també l’efecta neutralitzador del oli fregit. Com que la tempura no deixa de ser un fregit, acaba per "embafar": amb la soja, el tránsit és fa molt més lleuger. Un amaniment gens casual,….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!