BONA VIDA

Jaume Fàbrega

17 d'agost de 2010
2 comentaris

CONFITURA DE FIGUES

Una deliciosa recepta algeriana de meu amic Abdou. que retrobem a Turquia, Grècia, Menorca…Le figues, un de les grans fruites mediterràneis, a part d’ assecar-se, es poden fer en forma de confitura, melmelada, farcides amb fruits secs a l´estil turc o en forma de pa de figues a l´estil dels Països Catalans.

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:10.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:CA;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:36.0pt 80.7pt 155.8pt 80.7pt;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:155.8pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

FIGUES
CONFITADES(MA DJUN’L-KARMUS)

Les figues
són una de les fruites més típicament mediterrànies, compartides als tres
vessants: a l’ occidental- figues de Fraga, d’ Andalusia o de Mallorca-, a l’
oriental- figues de Grècia, de Turquia,de Síria, de Palestina…- i meridional-
figues  del Magrib i d’ Algèria-, d’on
procedeix aquesta deliciosa confitura.

Ingredients

1 kg de
figues

200 g de
sucre (o més)

aigua

Elaboració

Renteu les
figues i escorreu-les.Traieu els capolls de les figues i escaldeu-les. Poseu-les
en una cassola amb el sucre i deixeu-ho macerant tota la nit. A l’ endemà  poseu-ho al foc  amb un got d’ aigua (just que cobreixi les
figues) i feu-ho coure fins que obtingueu el punt desitjat. Necessitareu, com a
mínim, mitja hora.

A fi que
quedin senceres i una mica fermes, no les remeneu; si de cas, sacsegeu la
cassola de tant en tant.

Ompliu-ne
pots de vidre prèviament esterilitzats (escaldant-los bé amb aigua bullent)
sense que quedin massa plens i escaldeu-los uns 10 minuts, ben tapats.L’almívar
ha de quedar força espès.

Notes

Pel fet que
les figues ja són dolces de natural, en aquesta confitura hi ha posa poc sucre,
però hi ha que hi posa el mateix pes de figues i de sucre, així com la mateixa
quantitat d’ aigua i sucre; amb una part d’ aquest es pot preparar un xarop a
part, a fi que quedin ben cobertes; hi ha qui afegeix suc de llimona o algun
aromatitzant al gust- matafaluga, per exemple-. O fonoll, com a Mallorca. També
hi és bona la canyella, l’ aigua de roses o l’ aiguanaf, així com clavells o
fruita seca com ametlles. La combinació , en sec de figues amb ametlles o
altres fruits secs dóna lloc al deliciós pa de figues/panfigo, etc dels Països
Catalans- Lleida, València, Mallorca…

Se solen fer
servir figues verdes, no excessivament madures.

També es
poden elaborar confitades, segons un clàssic procediment- que ja trobem al
receptari català medieval Libre de totes maneres de confits i en
d’altres d’ àrabs- consistent a anar coent- i traient- les figues del xarop de
cocció.

Aixafant-les,
es pot fer una melmelada.

Trobem
aquestes confitures a tot el Pròxim Orient 
i fins a Turquia, on s’anomenen, genèricament, reçel o komposto,
i on són practicades també pels jueus sefardites- dulse de igitos-.

També a Menorca,
amb el nom de figat.

  1. El més ‘friqui’ que he vist ha estat un gerrot de vidre de vacores dolçes en almíbar, agafades en verd just abans del canvi de color procedents d’Antioquia -Colombia.

    O figues seques anomenades  ‘pajareres’ més petites, molt conegudes i apreciades al sud penínsular vingudes i fetes i envasades Made in Barcelona.

  2. Hola. Moltes gràcies per la recepta. Als qui no la conegueu, proveu-la, és deliciosa. M’agradaria que poguessis posar (no sé si és possible), la recepta de la confitura de carabassa i poma (tot junt) que es fa també a Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!