BONA VIDA

Jaume Fàbrega

10 de març de 2008
1 comentari

AVUI COMENÇA ALIMENTARIA; CATALUNYA N´ÉS ABSENT, COM A PAÍS I PER LA LLENGUA

Del “licor de natillas” al “salchichón de Vic”: menjar i catalanofòbia.

NATA DE NORMANDIA i “LICOR DE NATILLAS”

A qualsevol supermercat de França i fins i tot aquí, en cadenes alimentàries de capital francès- com Els Mosqueters- podeu comprar uns petits tretabriks d’ una nata excel.lent- fins i tot lleugera, amb el com de “Crème légère de Normadie”. I així fins a molt altres productes on, de forma orgullosa s’ hi exhibeix la procedència geogràfica (corresponent a vegades a nacionalitats no franceses, com Occitània). D’ aquesta manera podem trobar patés bretons, formatges de Savoia, salsitxes d’ Alsàcia, formatges de cabra provençals, anxoves o tonyina a la catalana, licors o formatges bascos. I això s’ escau a l’ estat més centralista del món, el que més atempta- encara avui- contra els drets de les nacions, que no reconeix  l’ especificitats basca, bretona, catalana , alsaciana, flamenca o occitana, i sembla que només la corsa, ells sabran perquè- cosa de al qual en sospitem el motiu-. Però com que els francesos són una gent educada i refinada en les arts de la cuina, saben amb les coses de menjar i beure nos’ hi juga. I que els productes tenen origen, nom i cognom: per tant, sempre que poden, l’ hi fan costar A Espanya, en canvi, la catalanofòbia, aliada a l’ autoodi, fa fer el revés: un fabricant de licor de crema de catalana de Girona, per al mercat espanyol va canviar l’ etiqueta i hi va posar “licor de natillas” (un nom, evidentment, sense cap mena de glamur). L’ anterior Generalitat de dretes pràcticament no ha fet res en aquesta qüestió, és a dir, que va ser incapaç- no va voler- crear la marca “Catalunya” que identifiqui els productes catalans. Esperàvem que els nous temps ens portin novetats en aquest terreny: ja hem vist que no, però. De fet, la catalanofòbia i l´autoodi han crescut exponencialment, i sembla que ningú no fa res per corregir-ho. Quan, a Espanya, s’ acceptarà un “produce of Catalonia” un mató (i no la disfressa sota nom de “requesón”) o una llonganissa de Vic (i no disfressada de “salchichón”)?.

  1. A les darreres preguntes, la resposta es : Quan Catalunya sigui un Estat europeu. Aixó o ens faran desapareixer, que per aixó treballen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!