BONA VIDA

Jaume Fàbrega

6 de juliol de 2007
0 comentaris

Alimentació/L´ORTORÈXIA, UNA NOVA OBSESSIÓ ALIMENTÀRIA

Enmig d’ un món majoritàriament desnodrit, els rics del primer món, massa farts, s’ obsessionen amb el menjar: neix una nova malaltia, l´ortorèxia.


OROTRÈXIA I ALIMENTS FUNCIONALS
Certs dietistes mediàtics fan el seu agost, reduint la cuina a una sinistra i perversa qüestió de suposats efectes per la salut, a partir de la mitificació de l’ anomenada “Dieta mediterrània”, qualificada per gent seriosa com a “mite biomèdic”. Un mite, zi`so sí, que fa vendre i dóna diners als espavil.lats que s’ hi apunten. Altrament, si teniu a mà qualsevol producte alimentari envasat als Estats Units i també ja aquí en molts casos, veureu que la part més visible-o molt visible- de l’ etiquetat són les "Nutrition facts", o dades nutricionals, que e´s com llegir una recepta incomprensible de farmàcia. Sembla que comprem una recepta, no una cosa de menjar. Sembla que el súper s’ ha convertit en una farmàcia. Tant  aquest costum com l’ obsessió per les dietes- aquesta nova forma de religió-, així com la moda de mirar els aliments des de la perspectiva de suposats efectes benèfics per la salut respon a una tendència malaltissa, la "medicalització" de

la cuina. Té el seu reflex en la proliferació dels aliments anomenats “funcionals”, amb suposats efectes benèfics per a la salut discutits, en molts casos, pels nutròlegs seriosos,i, afortunadament, per associacions de consumidors: Danone ha estat denunciada pels seus “bio” (després prohibit, com a denominació genèrica, per al CE) i la Kaiku pels seus làctics anti-colesterol, o marques de productes dietètics com Biocentury (que va haver de canviar el seu nom més a córrer).
Aquí estem a partir de la difusió universal- a l’ Europa i a l’ America massa fartes- dels principis de l’ “ortorèxia”, l’ obsessió de relacionar menjar- que és, bàsicament, plaer- i salut. Després de les malalties relacionades amb l´alimentació- anorèxia, bulímia-, que poden ser tan greus, ara tenim l’ ortorèxia, també una greu i malaltissa obsessió per la dieta i el “menjar sa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!