BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 d'agost de 2009
1 comentari

ALIMENTACIÓ, IMPOSICIÓ I RESISTÈNCIA

Als súpers hi ha tres o quatre marques de “queso de Burgos” i potser cap de mató; hi ha “cuajada”, però no recuit, o brossat, o brull, hi ha xoriço però no llom embotit, o camallot, o botifarra de ceba…L’estat imposa, directament o indirecta, el seu sistema alimentari. Això, així com els processos de resistència (ecologisme, slow food, etc.) és el que veurem al meu curs a la UCE de Prada, on hi és convidat tothom, sense inscripció. Ja fa temps que vàrem haver d’ ampliar l aula!. Del 21 al 24 d’ agost.

 

Taller de cuina/UCE de Prada 2009

 

Jaume Fàbrega

(Professor d’ Enogastronomia a la UAB)

 

 

SISTEMES ALIMENTARIS: IMPOSICIÓ I RESISTÈNCIA

 

S’ escau l’aniversari del Tractat dels Pirineus que, en la pràctica culinària i en les formes de comensalitat va suposar’ aplicació a una part de Catalunya del sistema francès, malgrat la resistència. Parlarem del cas de la Catalunya Nord i d’ altres en què xoquen o s’imposen altres sistemes alimentaris: França, Espanya, Fast Food, transgènics i models tecnològic, Nord i Sud, colonialisme i migracions.

 

1.-L’ Alimentació: un patrimoni cultural. Poder i aliments. Les multinacionals del control alimentari: de la Monsanto a la Mcdonald’s. La cuina i la religió: Islam, judaisme, budisme, alimentacions alternatives.

 

2.-França a la Catalunya Nord i altres territoris mediterranis- Occitània, Còrsega: la mantega contra l´oli d’ oliva. Cuina de les migracions.Els peus negres.

 

3.-Espanya entra a les cuines de Galícia, Euskadi i els Països Catalans: poder de l’estat, indústria alimentàrìa, distribució d’ aliments, supermercats; migracions i altres models culinaris.

 

4.Noves perspectives de l´alimentació: de les àvies de Sils a Ferran Adrià. Cuina tradicional, cuina d’ autor, cuina turística, cuina ràpida, ecologisme, Slow Food.

 

Per saber-ne més:

Jaume Fàbrega, Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (Cossetània Edicions)

Jaume Fàbrega, El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (Pagès Editors)

Jaume Fàbrega, Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm)

 

Blog Bona Vida:  http//blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega

e-mail:  fabrega.jaume@

  1. Jaume, insisteixo:

    Trobar formatges catalans tampoc és tant complicat. De mató se’n troba arreu, als supermercats hi ha la marca el Rabadà, i també al Bona Àrea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!