Als súpers hi ha tres o quatre marques de “queso de Burgos” i potser cap de mató; hi ha “cuajada”, però no recuit, o brossat, o brull, hi ha xoriço però no llom embotit, o camallot, o botifarra de ceba…L’estat imposa, directament o indirecta, el seu sistema alimentari. Això, així com els processos de resistència (ecologisme, slow food, etc.) és el que veurem al meu curs a la UCE de Prada, on hi és convidat tothom, sense inscripció. Ja fa temps que vàrem haver d’ ampliar l aula!. Del 21 al 24 d’ agost.
Taller de cuina/UCE de Prada 2009
Jaume Fàbrega
(Professor d’ Enogastronomia a la UAB)
SISTEMES ALIMENTARIS: IMPOSICIÓ I RESISTÈNCIA
S’ escau l’aniversari del Tractat dels Pirineus que, en la pràctica culinària i en les formes de comensalitat va suposar’ aplicació a una part de Catalunya del sistema francès, malgrat la resistència. Parlarem del cas de la Catalunya Nord i d’ altres en què xoquen o s’imposen altres sistemes alimentaris: França, Espanya, Fast Food, transgènics i models tecnològic, Nord i Sud, colonialisme i migracions.
1.-L’ Alimentació: un patrimoni cultural. Poder i aliments. Les multinacionals del control alimentari: de la Monsanto a la Mcdonald’s. La cuina i la religió: Islam, judaisme, budisme, alimentacions alternatives.
2.-França a la Catalunya Nord i altres territoris mediterranis- Occitània, Còrsega: la mantega contra l´oli d’ oliva. Cuina de les migracions.Els peus negres.
3.-Espanya entra a les cuines de Galícia, Euskadi i els Països Catalans: poder de l’estat, indústria alimentàrìa, distribució d’ aliments, supermercats; migracions i altres models culinaris.
4.Noves perspectives de l´alimentació: de les àvies de Sils a Ferran Adrià. Cuina tradicional, cuina d’ autor, cuina turística, cuina ràpida, ecologisme, Slow Food.
Per saber-ne més:
Jaume Fàbrega, Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (Cossetània Edicions)
Jaume Fàbrega, El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (Pagès Editors)
Jaume Fàbrega, Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm)
Blog Bona Vida: http//blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega
e-mail: fabrega.jaume@
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Jaume, insisteixo:
Trobar formatges catalans tampoc és tant complicat. De mató se’n troba arreu, als supermercats hi ha la marca el Rabadà, i també al Bona Àrea.