BONA VIDA

Jaume Fàbrega

22 de juny de 2007
4 comentaris

Pastisseria/COCA D’ ALBERCOCS: UNA FLONJA DELICADESA MALLORQUINA

Per Sant Joan- o sempre que us vingui de gust,- podeu fer una coca diferent i il.lustre, de qual qual  en menjava GieoRges Sand: la deliciosa coca d’ albercocs mallorquina.

COCA D’ALBERCOCS DE GEORGES SAND
Les coques, a Mallorca, es fan a totes les cases i forns, dolces o salades. De les dolces una de les més corrents i exquisides és aquesta.
Ingredients
1/2 kg de farina (o la que admeti)
100 g de saïm (llard, greix, sagí) aproximadament
1 patata mitjana
100 g de sucre
30 g de llevat (1 tros de la grandària d’ una nou)
albercocs en almívar
sucre,canyella
Elaboració
S’amassen tots els ingredients, fent un clot a la farina afegint-hi la patata bullida i aixafada, els ous, el sucre, l’ oli i el llard (o el greix que s’hi posi) i el llevat, desfet en aigua tèbia.
Després la massa es va agafant la massa a bocins i es va estirant, com si es castigués, és a dir, la pasta s’ ha de rompre.
La poseu en una llauna, millor untada amb oli o llard (i, opcionalment, empolsimada amb farina) deixant-la del gruix d’ un dit i la deixeu estufar (unes 2 hores).Es nota perquè fa unes bombolletes.
Hi col.loqueu les meitats d’ albercocs, ben escorreguts, i aspergits amb sucre i canyella i enforneu-la a 175º durant una mitja hora.
Hi ha qui fica abans la pasta al forn uns 10 minuts sense els albercocs, la treu, la guarneix i la hi torna a ficar.
Notes
Es pot fer  aquesta coca comprant al forn pasta d’ensaïmada.
Es possible substituir el llard per una mesura de pot de iogurt pel d’ oli, o barrejant oli i saïm.
Als albercocs, abans de posar-la al forn, hi podeu posar una mica de sucre o de canyella en pols i regar-ho tot plegat amb una mica de l’ almívar de conservació; en canvi, hi ha qui prefereix posar-los ben escorreguts. Opcionalment, un cop treta del forn, es pot aspergir al coca amb una mica de sucre glaç.
La mateixa coca la podeu fer dolç-salada, resultant una combinació deliciosa: amb albercocs i sobrassada (Georges Sand ens parla d’ una coca de porc i tallades de tomàquet; vegeu la recepta de Coca amb tallades) o amb carabassat i sobrassada (el carbassat és una confitura de carbassa, no cabell d’angel; pot ser de peres ("peres encarabassades") i altres fruites, o "carabassat de tres colors" i ja se sol vendre preparat.
Seguint receptes de massa similar, podeu fer una coca amb moniatos.

  1. Hola!

    He volgut fer la coca i a l’hora de posar els ous, en l’apartat d’ingredients no he vist la quantitat. En l’apartat d’elaboració els anomena però tampoc diu quants.

    Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!