BONA VIDA

Jaume Fàbrega

22 de juny de 2007
4 comentaris

Pastisseria/COCA D’ ALBERCOCS: UNA FLONJA DELICADESA MALLORQUINA

Per Sant Joan- o sempre que us vingui de gust,- podeu fer una coca diferent i il.lustre, de qual qual  en menjava GieoRges Sand: la deliciosa coca d’ albercocs mallorquina.

COCA D’ALBERCOCS DE GEORGES SAND
Les coques, a Mallorca, es fan a totes les cases i forns, dolces o salades. De les dolces una de les més corrents i exquisides és aquesta.
Ingredients
1/2 kg de farina (o la que admeti)
100 g de saïm (llard, greix, sagí) aproximadament
1 patata mitjana
100 g de sucre
30 g de llevat (1 tros de la grandària d’ una nou)
albercocs en almívar
sucre,canyella
Elaboració
S’amassen tots els ingredients, fent un clot a la farina afegint-hi la patata bullida i aixafada, els ous, el sucre, l’ oli i el llard (o el greix que s’hi posi) i el llevat, desfet en aigua tèbia.
Després la massa es va agafant la massa a bocins i es va estirant, com si es castigués, és a dir, la pasta s’ ha de rompre.
La poseu en una llauna, millor untada amb oli o llard (i, opcionalment, empolsimada amb farina) deixant-la del gruix d’ un dit i la deixeu estufar (unes 2 hores).Es nota perquè fa unes bombolletes.
Hi col.loqueu les meitats d’ albercocs, ben escorreguts, i aspergits amb sucre i canyella i enforneu-la a 175º durant una mitja hora.
Hi ha qui fica abans la pasta al forn uns 10 minuts sense els albercocs, la treu, la guarneix i la hi torna a ficar.
Notes
Es pot fer  aquesta coca comprant al forn pasta d’ensaïmada.
Es possible substituir el llard per una mesura de pot de iogurt pel d’ oli, o barrejant oli i saïm.
Als albercocs, abans de posar-la al forn, hi podeu posar una mica de sucre o de canyella en pols i regar-ho tot plegat amb una mica de l’ almívar de conservació; en canvi, hi ha qui prefereix posar-los ben escorreguts. Opcionalment, un cop treta del forn, es pot aspergir al coca amb una mica de sucre glaç.
La mateixa coca la podeu fer dolç-salada, resultant una combinació deliciosa: amb albercocs i sobrassada (Georges Sand ens parla d’ una coca de porc i tallades de tomàquet; vegeu la recepta de Coca amb tallades) o amb carabassat i sobrassada (el carbassat és una confitura de carbassa, no cabell d’angel; pot ser de peres ("peres encarabassades") i altres fruites, o "carabassat de tres colors" i ja se sol vendre preparat.
Seguint receptes de massa similar, podeu fer una coca amb moniatos.

  1. Hola!

    He volgut fer la coca i a l’hora de posar els ous, en l’apartat d’ingredients no he vist la quantitat. En l’apartat d’elaboració els anomena però tampoc diu quants.

    Salutacions

Respon a Victòria Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!