BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 d'abril de 2007
1 comentari

Gastrologia.9/LA CAÇA

La caça es divideix en major i menor, de pèl i de ploma.

La caça o cacera és el conjunt d’animals caçats i, per tant, que viuen en estat salvatge- tot i que  hi ha caçadors actuals que fan trampa, i els deixen anar animals en realitat criats en captivitat-.

D’ entrada podem distingir entre caça major– que afecta a grans peces, com el senglar o el cérvol- i la caça menor– conills, llebres, etc.-.

També distingim entre caça de pèl– conills, llebres, cérvols  caça de ploma– aus i ocells o moixons-.

La caça gaudeix d’ un gran prestigi gastronòmic, particularment peces com el cérvol, la becada o els ortolans-. Es evident que bona part d’ aquest prestigi es deu a l’ origen aristocràtic d’ aquesta activitat: a l’ edat Mitjana, en efecte, la cacera era una prerrogativa dels reis i els nobles i, per tant, pràcticament els únics que en disposaven per a la seva fruició.

La carn dels animals de caça sol ser dura i poc amorosa, tant pel fet que els animals salvatges desenrotllen molt més la seva massa muscular, com per l’ estrés , la por i el cansament que els causa l’acte de la cacera- la seva carn adquireix, d’aquesta manera, un alt contingut d’ àcid làctic-.

En la cuina francesa tradicional i professional s’ hi ha practicat el mètode del faisandage (repòs o mortificació). Faisander (mot que ve de faisan, faisà) consisteix a fer arribar la peça de caça en un lleuger estat de putrefacció. Aquesta pràctica tan francesa és contestada tant des del punt de la salut i dietètic com gastronòmic. En els casos extrems, es penjava, per exemple un ocell pel coll fins que aquest, a causa de la putrefacció, es desprenia, literalment, del cos.

La caça, com és sabut, està ordenada a través de períodes de veda i només està permesa en vedats delimitats expressament. Però també, com és sabut, fins i tot certs personatges reials se salten aquestes lleis, caçant espècies protegides. Això constitueix un veritable problema- tant sanitari com ecològic en països com Xina o a Àfrica, on pràcticament tot animal que vola o camina- o neda- és objecte de cacera- dels simis a tota mena de mamífers, dels rèptils a tota mena d’ ocells.

També hem de dir que a Catalunya, el País Valencià i les Balears i a

la Península Ibèrica hem menjat de tot, incloent espècies ara protegides: esquirol, teixó, ós, eriçó, llangardaix, serp, rata (d’ aigua o de marjal), garsa, gall fer,ocellets com els pardals i molt d’ altres.

Actualment disposem d’ oferta de caça sobretot per als restaurants especialitzats, que fins i tot en publiquen la seva cotització, segons l’ origen, l’ escassetat, etc. Però mentre que hi ha espècies autòctones quasi desaparegudes a causa d’ algunes malalties- com conills de bosc i llebres-, d’altres- com els senglars- són massa abundants. Algunes espècies protegides només e poden caçar sota un estricte control, com l’ isard dels Pirineus o la cabra salvatge dels Ports de Beseit. D’altre, com els cèrvids, solen importar-se d’ Europa. D’altres, com el gall salvatge (urogallo, en espanyol) o l’ hortolà (un ocells que els gurmets devoraven cru) estan prohibits, i d altres, com l’ exquisida becada, està sotmesa a un fort control. Hi podem afegir els tudons, perdius (grisa, roja, etc.), guatlles, els ànecs salvatges (coll-verd i altres), faisans.

  1. Nike shox dream Nike launched the nike shox r3, a new shoe design that utilized Max Air throughout the shoes midsole. Air Max 360 features a full-length nike shox r5 unit that has no foam, just pure Nike Shox Shoes cushioning to provide the softest, smoothest, and most durable experience created in an Air Max shoe to date. Runners will be able to run directly on Nike

    Sale cheap air max shoes air max 2009 mbt shoes mbt footwear mbt shoes sale we sale nike max shoes air max 90 shoes  cheap nba shoes  free shipping! nike air zenyth air max tailwind shoes mbt tembea  2010 mbt shoes  mbt tataga shoes  air max 360 shoes free shipping!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!