BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de març de 2007
0 comentaris

VOUS PARLEZ PATOIS?.FRANÇA, ASSASSINA DE LLENGÜES

A França s’ exerceix quotidianament  el genocidi terminal contra les llengues no franceses, dites "regionals" o, simplement, "patois": dels candidats actuals només l´occità centrista Bayrou ha promès, vagament, un cert reconeixment; els socialistes – com hem vist en una recent entrevista a "El Temps"- hi estan en contra, com Le Pen.

Així doncs, des del que pensen des punt de vista dels drets nacionals  dels pobles inclosos a l’estat francès, no hi ha gaires diferències entre tot l’aparell de l’estat, l’ opinió pública, socialistes, comunistes, gol.listes o lepenistes. De matís. I encara!.Cal recordar que tant socialistes com comunistes sostenien que Algèria era francesa- i de com en parlen els potes engrs retorants, incloent el meu amic cors Noël-, i l’ esquerrà "Le Canard Enchinés" ha dedicat pàgines senceres a satiritzar brutalment, tractant-los de ploucs   i de nazis (que són els "aldeanos", qui són els nazis?) els qui, tímidament, volen que França d’ adhereixi a la llei europea de defensa de les "llengües regionals" .
     -De veritat?, fa en François, sorprès.
     -Doncs mira,

la República Francesa- a la qual no li neguem els mèrits de ser un referent universal de llibertat, i per això es diu que el món àrab , que no ha conegut aquest fenomen, és una altra cosa, pel que fa als drets humans-, no obstant, crec que des dels seus mateixos orígens jacobins i falsament igualitaristes, té les arrels de Le Pen: racisme, xenofòbia, antinacionalisme d’alliberament.A canvi de l’escola laica i republicana, hom havia de renunciar a la pròpia llengua, als propis drets: i amb quina eficàcia!. "Ne crachez pas et ne parlez pas en patois" (no escopiu i no parleu en patuès, o sigui, català, occità, etc.) hi havia escrit a l’ escola de la mare de la meva amiga Eliane Thibaut Comelade, que era mestra en un poble de muntanya, a Vernet. I ells, en aquest lloc ara d’estiueig dels francesos del nord,a vegades és denunciada per parlar "en patois", cosa que ofèn l’ exquisida sensibilitat dels parisencs. A les ciutats del sud de França- vegeu-ho,per exemple, a Narbona-, l’ edifici més important no és pas la caserna dels gendarmes, sinó l’ Escole Nationale: aquesta fa un paper més eficaç i brut que el de la policia, ja que hi ha professionals a  girar els cervells. Pétain era francès, no alemany, i , semblantment ho és l’escriptor Céline – mort el 1961) i que ara els nostres “progres” llegeixen tant-, i que és tan francès com il.ustre antisemita, va escriure aquesta perla referida a occitans, catalans i àrabs:"zona sud, zona poblada de bastards mediterranis degenerats, de pòtols, de felibres caducs, paràsits aràbics que França hauria de tenir tot l’ interès  a llençar per

la borda. Sota la Loira, només hi ha podridura, ganduleria, infectes mestissatges negrejants". Ni Le Pen ho hagués pogut dir millor!. En tot francès xovinista, doncs, hi ha un petit o gran Le Pen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!