Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

21 de febrer de 2010
2 comentaris

El PSU de Catalunya: 70 anys de lluita pel Socialisme (Ed. Giaime Pala)

En clau d’assaig aquesta és una de les obres més suggerents que m’ha estat donat de llegir en els darrers temps. Coincidint amb el 60 aniversari de la fundació a Barcelona del Partit Socialista Unificat de Catalunya, més tard l’única formació d’una nació sense estat al món integrada a la Internacional Comunista, va celebrar-se un Congrés d’Història els dies 5, 6 y 7 d’octubre de 2006 al Museu d’Història de Catalunya (…)

L’important esdeveniment, organitzat per l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes-ACIM, i que comptà amb la col·laboració del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona-UAB, va tenir plasmació en el llibre que tot seguit ressenyo.

 

El llibre és presentat pel catedràtic Josep Lluís Martin Ramos, i recull, també, la conferència inaugural del Congrés del catedràtic Josep Fontana.

 

Temàticament, el volum aplega la relació entre el PSUC i el Front Popular; amb la Internacional Comunista; el PSUC a França, 1945-1975; amb l’antifranquisme cultural i polític; amb el món laboral i la militància obrera; amb la Cultura i la política; el PSUC durant el franquisme tardà i la transició; l’estructura del partit; el PSUC, el partit dels moviments.

 

Entre els signants dels treballs o ponències cal destacar a: Josep Lluís Martin Ramos, Josep Puigsech i Farràs, Pere Gabriel, Carme Cebrián, Pere Ysàs, Xavier Domènech i, l’autor que, a parer meu, fa l’aportació més interessant: en Giaime Pala.

 

En Pala analitza els condicionants i causa de la ràpida destrucció del PSUC a partir de 1981 (d’aquí uns dies em plaurà de parlar-ne).

 

En conjunt, és tracta d’un llibre sòlid, amb treballs de nivell mitjà i alt, que aporta llums i ombres i planteja camps de recerca en relació al més important i decisiu partit polític català entre el 1936 i el 1981: el PSUC, la força més implantada i la tercera formació política comunista més important d’Europa darrera del PC italià i del PC francès.

 

. El PSU de Catalunya: 70 anys de lluita pel Socialisme. Ed. Giaime Pala. 243 pàgines. Ediciones de Intervención Cultural. Barcelona. 2008.

  

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

 

Josep Pallach 1920/1977

PD. Retrat del líder del PSUC, l’aragonès Gregori López Raimundo. A sota la llegenda “The conegut sempre igual com ara“, cançó dedicada per Raimon, al secretari dels comunistes catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!