El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

23 de desembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 66

Dilluns 16 de desembre de 2013

El Financial Times reclama a Espanya en un editorial “una solució negociada” per a Catalunya. El diari britànic considera que “no és massa tard per acomodar els catalans dins de l’estat espanyol” i aposta pel federalisme instant el PP i el PSOE a “estar a l’alçada” de les circumstàncies. “Ens trobem davant un problema polític que requereix una solució negociada”, conclou l’editorial, que també avala la pregunta consensuada a Catalunya.

L’expresident espanyol, José María Aznar, torna a acusar Mariano Rajoy de tebiesa i reivindica “una resposta proporcionada a la gravetat del desafiament català, que és molta”.

L’entrevista a Artur Mas a TV3 es converteix en la més vista de la història a un president de la Generalitat en una clara demostració de l’interès de la societat catalana pel moment crucial que viu el país. Llàstima dels dos entrevistadors, Carles Prats i Lídia Heredia, que han fet un paper ben galdós. El president ha deixat clar que votarà sí a la primera i sí a la segona pregunta però que ara mateix centrarà tots els esforços en aconseguir que la consulta es pugui fer. Ha subratllat que “la consulta és per construir un país que valgui la pena” i ha advertit a l’Estat espanyol que no podrà evitar-la. Mas ha assegurat que “Catalunya s’ha guanyat el dret a votar” i ha dit que demanarà una nova entrevista amb Mariano Rajoy per “dialogar” i “fer-li entendre que ha de permetre votar”. El president ha assumit que “sóc l’últim que pot fallar” i ha manifestat que no li fan por les amenaces de suspensió de l’autonomia o d’inhabilitació i que quan arribi el moment signarà el decret de convocatòria del referèndum: “la il·lusió per part de molta gent és tan gran que, mentre hi sigui, es faci pinya, i la capacitat de resistència sigui ferma, Catalunya se’n pot sortir i estic segur que se’n sortirà”.

 

Dimarts 17 de desembre de 2013

El PP i Ciutadans obliguen a posposar l’aprovació dels pressupostos perquè ha decidit portar-los a la Comissió de Garanties Estatutàries per la partida de cinc milions que s’hi reserven per a la consulta.

Un grup d’espanyolistes ha intentat rebentar un acte de Súmate a Mataró accedint a la sala on es feia amb banderes espanyoles i llançant gasos.

 

Dimecres 18 de desembre de 2013

Artur Mas s’ha defensat de les diatribes, cada vegada més pujades de to, del PP i Ciutadans, que l’acusen de voler-se saltar les normes afirmant que “si les lleis fossin lleis sense cap sentit ni esperit, les dones no votarien i els esclaus seguirien sent esclaus”.

Al Congrés espanyol el procés català també ha centrat la sessió d’avui. Rajoy i Rubalcaba han tancat files en contra de l’autodeterminació mentre que Alfred Bosch els ha acusat d’urnofòbia: “mentre el govern britànic abraça el vot, vostès el veto; ells la democràcia, vostès la prohibició. Tenen pànic a les urnes”.

 

Dijous 19 de desembre de 2013

Mas i Junqueras s’han reunit al Parlament per avaluar el fre a l’aprovació dels pressupostos per la denúncia de Ciutadans i el PP. Es calcula que aquest endarreriment comportarà com a mínim 15 milions d’euros a les arques públiques. Per això el líder d’ERC ha acusat el PP i Ciutadans d’irresponsables i els ha culpat del “patiment dels catalans”.

Sánchez-Camacho insisteix en la il·legalitat de la consulta i amenaça un altre cop amb la suspensió de l’autonomia i la inhabilitació del president.

Molts dels regidors del PSC al territori marquen distàncies amb la direcció de Pere Navarro i en molts ajuntaments voten a favor de l’acord de la pregunta i la data de la consulta. A més avui Antoni Castells ha manifestat que votarà sí a la independència si l’alternativa és quedar-se com ara.

Tensió al Parlament balear en un ple que ha acabat amb tots els diputats de l’oposició abandonant la cambra després que s’aprovés una llei de símbols que vol evitar que es puguin penjar banderes catalanes a les façanes de les escoles.

 

Divendres 20 de desembre de 2013

El Consell Assessor per la Transició Nacional ha lliurat al Govern quatre nous informes, en aquest cas sobre l’administració tributària de Catalunya, les relacions de cooperació entre Catalunya i l’Estat espanyol, la internacionalització del procés, i les tecnologies de la informació i de la comunicació. Sobre les relacions entre Catalunya i Espanya l’informe conclou que la independència “ha de ser una magnífica oportunitat per establir relacions estretes i constructives entre iguals, que poden ser molt millor que no pas ara”. En aquest sentit es proposa la creació d’un consell de cooperació.

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició de suport a la pregunta i la data de la consulta amb els vots dels regidors de CiU, ICV-EUiA i ERC-Unitat per Barcelona. Els del PP i el PSC hi han votat en contra però el cap del grup municipal socialista, Jordi Martí, i la regidora Montse Sánchez han marxat del saló de plens en el moment de la votació en desacord amb la posició imposada per la direcció del partit.

 

Dissabte 21 de desembre de 2013

El Consell Polític de la CUP aprova un document amb el qual dóna un suport crític a la data i la pregunta de la consulta. Per un costat entén que l’acord obre les portes a un acte de sobirania i l’aplaudeix però alhora demana que es reformuli la pregunta per fer-la més entenedora.

El consell nacional d’EUiA també ha aprovat amb el 96% dels vots i cinc abstencions el suport a l’acord.

Ernest Urtasun ha guanyat les primàries d’ICV per triar el candidat de la formació a les eleccions europees. Amb un 64% dels vots s’ha imposat a Salvador Milà, que ha obtingut un suport del 33%.

 

Diumenge 22 de desembre de 2013

La Vanguardia publica una enquesta sobre la intenció de vot a la consulta segons la qual es produiria un empat tècnic. El sondeig s’acompanya d’un editorial que amb el títol de ‘Hi ha marge” reivindica el diàleg i la negociació i torna a reivindicar el ja enterrat i superat pacte fiscal.

Oriol Junqueras, en una entrevista a El Punt Avui, assegura que “veig Unió i Iniciativa votant sí-sí, els federalistes i confederalistes constaten cada dia que l’Estat no es vol federar ni confederar amb ells i l’única opció que els quedarà és l’estat independent”. 

Dietari de Lluís Maria Xirinacs – Juliol de 2007
26.09.2007 | 9.54
A Sense categoria
Portades amb el text en vertical
29.02.2008 | 3.14
A Sense categoria
La gent no sap grec
20.10.2006 | 1.17
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.