El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

3 de novembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 59

Dilluns 28 d’octubre de 2013

La Unió Europea i Kosovo comencen la negociació per a l’acord d’associació. Kosovo podrà accedir a l’estatut de país candidat a l’adhesió encara que l’estat espanyol no el reconegui. S’ha decidit aplicar una fórmula segons la qual l’acord d’associció és exclusivament amb la UE i no amb els seus estats membres, com era tradicional fins ara.

 

Dimarts 29 d’octubre de 2013

El 58,5% dels catalans votarien sí a la independència mentre que el 19,3% hi votarien en contra segons una enquesta a 3.000 persones encarregada per l’Associació de Muncicips per la Independència.

Margallo demana que Cataunya abandoni la via cap a la independència: “és un pur il·lusionisme perquè és impossible”. Sobten les declaracions del ministre d’Exteriors espanyol, si estigués convençut que la independència és impossible segurament no apel·laria a abandonar la via oberta i deixaria que els catalans s’estavellin. Sap que si s’abandona la via independentista aleshores sí que es convertiria en inviable.

UPyD porta al Congrés una moció contra el dret a decidir de Catalunya que prospera pel suport que hi han donat els diputats del PP i el PSOE. Els diputats del PSC han trencat la disciplina de vot imposada pel grup parlamentari del PSOE i han optat per abstenir-se. El text de la formació de Rosa Díez defensa “que el dret a decidir pertany a tots els espanyols”.

 

Dimecres 30 d’octubre de 2013

Arran de la moció d’UPyD contra el dret a decidir s’han tornat a fer sentir les veus de dirigents històrics del PSOE com Alfonso Guerra en contra del PSC. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha deixat clar que no pensen trencar amb el PSOE però els seus diputats seran multats per trencar la consigna de vot.

Artur Mas, davant l’ofensiva de determinats mitjans i personatges a favor de la moderació, ha aixecat avui la bandera de la normalitat i ha desvinculat del procés de l’extremisme i el radicalisme: “quan el tarannà d’un poble és com el del català, basat en la cultura i la barreja, quan els objectius són la llibertat, la igualtat i la justícia social, per definició un poble no pot ser un poble extremista ni instal·lat en el radicalisme”. El president ha defensat que el que volen els catalans “és el més normal del món. No pretenem cap excentricitat, no pretenem cap extremisme, pretenem simplement poder votar i poder decidir un futur col·lectiu que s’orienta cap a un bé col·lectiu”.

 

Dijous 31 d’octubre de 2013

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, comença un viatge de treball al Quebec per estudiar qüestions pràctiques relacionades amb l’organització de la consulta. Sobretot s’interessa pel model de votacions per internet que s’ha aplicat allí.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha visitat avui Barcelona per presentar un llibre i de passada ja fer campanya com a candidat socialista a la presidència de la Comissió Europea. Sobre el procés català ha insistit en què la UE no pot intervenir en el litigi entre Catalunya i Espanya i que cal que es resolgui “internament”. També ha opinat que seria un error centrar la campanya de les europees del maig del 2014 en el dret a decidir.

Després del consell de ministres del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría declara que volen explorar totes les possibilitats d’acord amb Catalunya però excloent l’autorització de la consulta. Mentrestant creix el setge econòmic a les malmeses arques de la Generalitat, que no podrà pagar els farmacèutics i ha d’endarrerir encara més els pagaments a proveïdors i als ajuntaments. Per contra el País Basc ha presentat uns pressupostos que augmenten vora un 10% i altres comunitats com Madrid anuncien baixades d’impostos, que Catalunya no es pot permetre. És fàcil interpretar que amb mesures com aquesta Madrid busca competir amb Catalunya per captar inversors nous i fins i tot atraure empreses radicades aquí.

Una seixantena d’entitats cristianes presenten al Parlament un manifest a favor del dret a decidir.

Ciutadans ha abandonat la ponència de la llei de consultes.

 

Divendres 1 de novembre de 2013

A mesura que s’apropa el termini per tenir a punt la data i la pregunta de la consulta s’intensifica el debat sobre el redactat. Oriol Junqueras ha defensat “una pregunta clara amb resposta explícita” i ha vaticinat que “els que es quedaran sols són els vells i nous establishments que volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites”. Junqueras diu que “a més d’ERC, també hi ha una gran part de CiU, d’ICV, molts socialistes, la CUP, l’ANC, Òmnium i m’atreveixo a dir que la majoria —sinó tots— dels van participar a la Via Catalana, entenen que cal preguntar sobre allò que tothom sap: la independència de Catalunya”.

Carme Forcadell diu que l’ANC ja té pensat què farà si abans d’any no hi ha data i pregunta però espera i desitja que no faci falta recórrer a noves mobilitzacions.

 

Dissabte 2 de novembre de 2013

Duran, Herrera i Navarro, responen Junqueras sobre la pregunta de la consulta dient que no pot ser que la pactin només ERC i CDC i recelen que inclogui la paraula independència. Per la seva part la CUP avisa que si la pregunta no és sobre la independència serà una traïció.

  

Diumenge 3 de novembre de 2013

El diari ARA publica un editorial que ve a ser una rèplica al publicat diumenge passat per La Vanguardia apel·lant a la moderació. Amb el títol de ‘Diguem-ne pel seu nom: democràcia’ l’ARA defensa que el procés ha de culminar donant la veu al poble.

ICV insisteix en què no vol una pregunta directa sobre la independència. Dolors Camats diu que que els estan a favor d’acabar amb la situació actual han de poder votar sí, siguin partidaris de la independència com federalistes. Des d’ERC, Oriol Amorós, en resposta a Camats ha escrit un seguit de piulades molt escaients: “Si un federalista vol votar haurà de preguntar tots els afectats, tot l’estat, i aquests no estan per referèndums. Per altra banda, un federalista conseqüent, vol federar un estat sobirà, per tant, primer vota sí a la independència i després per federar. Això de poder votar l’opció federal és la dilació a l’infinit: els afectats no volen federar-se (i ho sabeu)”. I Josep Rull, de CDC, demana als partidaris de la consulta que no es barallin pel redactat de la pregunta perquè els que no la volen faran servir aquestes divergències com a munició contra el procés. A la vegada Rull s’ha declarat partidari d’una pregunta clara, que inclogui claríssimament la independència i que es pugui respondre amb un sí o amb un no. En qualsevol cas ara que totes les parts han expressat les seves preferències toca consensuar la pregunta en comissió parlamentària.

Bona part dels atletes catalans que hi han participat han exhibit estelades a la marató de Nova York. 

L’auca de l’Estatut del 32
06.10.2005 | 6.31
A Sense categoria
Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 67
29.12.2013 | 11.01
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.