Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Ramón de Baños, un català pioner en la història del cinema al Brasil

Deixa un comentari

Avui que tant ens hem fet tant ressò dels premis Gaudí, aprofitem per rememorar la carrera pionera d’un cineasta català al Brasil, fa tot just poc més d’un segle. Es tracta de Ramon de Baños, nascut a Barcelona al 1890 i que defallí a la mateixa ciutat comtal al 1980. Baños, que  fou director, guionista, operador de càmera, fotògraf, creador d’efectes especials i pioner del cinema català, juntament amb el seu germà Ricard de Baños (1882-1939), aconseguí rodar algunes de les produccions espanyoles més importants del cinema mut.

Gràcies a l’èxit d’aquests primers documentals, el 1911 fou cridat a treballar al Brasil, contractat per un important empresari que li encarregà tot un seguit de films industrials i turístics. L’article publicat per la professora Palmira González López, a la Revista del Departament d’Història de l’Art de l’UAB, al 1986, explica l’aventura del Brasil. El cineasta tingué una forta activitat cinematogràfica a la ciutat amazònica de Belém do Pará, on hi visqué entre el 1911 i el 1913 i deixà una forta empremta amb el seu treball pioner. Podeu baixar-vos el pdf a la web raco.cat o aquí mateix:

UN CATALÁN, PIONERO DEL CINE_EN BRASIL._LA AVENTURA DE RAMÓN DE BAÑOS_EN BELEM DO PARÁ (1911-1913)

Després de realitzar una fructífera feina per tot Sud-amèrica, Baños tornà a Barcelona a causa d’unes fortes febres. Una vegada a casa, s’associà definitivament amb el seu germà i encetà una carrera plena d’èxits, la major part d’ells al llarg de tot el cinema mut, però que continuaria fins ben bé els anys quaranta.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema el 2 de febrer de 2015 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.