Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

16ª DIADA INTERNACIONAL DE LA CATALUNYA EXTERIOR

Deixa un comentari

La 16ª Diada Internacional de la Catalunya Exterior, que enguany es celebra avui, 27 d’abril, està marcada, més que mai, pels anhels de centenars de milers de catalans que viuen a l’estranger i volen participar, democràticament, de la votació per a decidir el futur estatus polític del país.

El passat divendres, Roger Albinyana, Secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, de la Generalitat de Catalunya, publicà un vídeo en que adreçava un missatge institucional als catalans que viuen fora del país, agraïnt la tasca que fan en favor de la projecció internacional de Catalunya. Albinyana anuncià que el govern està preparant un Registre Voluntari de Catalans a l’Exterior  i encoratjà aquests catalans a participar activament en el procés “radicalment democràtic” que està en curs a Catalunya i a que s’inscriguin en el citat registre [quan aquest es dugui a terme, s’entén].

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), amb les vistes posades en la consulta del 9-N, també ha anunciat que “donarà tot el suport logístic i polític possible a fi que el Registre Voluntari de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior,que properament posarà en marxa el Govern català amb la finalitat de millorar la informació estadística sobre els catalans residents a l’exterior sigui un èxit i, si és el cas, donarà tot el suport a que aquest Registre pugui servir de cens electoral exterior en una eventual consulta convocada pel Govern català dins un marc legal propi”.

La FIEC també treballa per a garantir la qualitat democràtica del col·lectiu de catalans a l’estranger i cal destacar la guia editada, enguany, per a orientar en l’exercici el dret a vot, desde països no comunitaris, en les properes eleccions al parlament europeu, previstes per al 25 de maig.

En la mateixa línia, la FIEC ha instat “als grups parlamentaris al Parlament de Catalunya a modificar l’avantprojecte en discussió sobre la Llei de Consultes No Referendàries, de forma que els catalans de l’exterior puguin votar en una eventual consulta promoguda des del Govern català”. També cerca que “es tinguin en compte als catalans de l’exterior en la discussió de la Llei Electoral de Catalunya amb l’adopció del vot electrònic i la possibilitat de crear una circumscripció electoral de la Catalunya Exterior (amb dos diputats) en la nova atribució d’escons.

 

DIA INTERNACIONAL DE LA CATALUNYA EXTERIOR

El dia de Internacional de l’anomenada Catalunya Exterior té per objectiu recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país. Aquest Dia és una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa una gran part dels centres, casals i associacions catalanes de l’exterior i es celebra el primer diumenge després de Sant Jordi.

Al 4 de març de 1999, la FIEC aconseguí que el Parlament de Catalunya declarés oficial la Diada, amb el següent text: El Parlament de Catalunya insta al Govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no s’escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració. I el  6 d’abril d’aquell mateix any, el Govern de Catalunya adoptà l’acord de declaració oficial de la Diada Exterior.

La FIEC edita cada any un cartell commemoratiu del Dia de la Catalunya Exterior. Enguany, el cartell és obra de Flor de Maria Coto de Lemus, membre del Casal Català de El Salvador, que podeu veure en la imatge.

Val a dir que l’expressió Catalunya Exterior, no s’ha de confondre amb altres expressions emprades arran de la crisi, com “mobilitat exterior”, i amb la intenció expressa de  mascarar o evitar el terme “migració”. D’acord amb la FIEC, “la sortida de catalans cap a l’exterior és una situació destinada a durar i cap eufemisme (mobilitat voluntària, curtes estades per millorar les llengües, etc.) no en canviarà la seva naturalesa ni les dificultats que sempre comporta la difícil decisió d’emigrar especialment pel grup que ho fa amb qualificació baixa i en situació d’exhauriment de drets socials a Catalunya”. En aquest sentit, la FIEC, que colabora activament amb la Secretaria d’Afers Exteriors, ha publicat una Guia ‘Emigrar des de Catalunya’.

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 27 d'abril de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.