Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

18 d'octubre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Els reptes de la pobresa infantil

El fet que un de cada quatre infants de Catalunya es trobi sota el llindar de la pobresa és una situació davant la qual no podem restar indiferents. A més, quan parlem de pobresa infantil hauríem de valorar molts elements de l’entorn on estan creixent aquests nens i nenes.


  • Entorn educatiu: ens hauríem de preguntar si estem realment oferint als nostres nens i nenes el millor espai educatiu, la millor escola? Una escola marcada actualment per milers de cartells de denúncia, queixa, i on els infants noten el malestar dels mestres.
  • Entorn familiar: ens trobem amb famílies sense recursos, que estan patint els efectes d’aquesta crisi. I es tracta d’una crisi que no es fa evident només en els aspectes econòmics sinó també a través de la tensió familiar, l’atur, el dolor, la inestabilitat, el fet d’haver de quedar-se sense casa, el patiment per no poder alimentar els fills. Els infants reben les conseqüències emocionals d’aquestes situacions tan dures.
  • Salut i alimentació: sovint l’alimentació que estan rebent els infants no és equilibrada, i alguns casos, és insuficient. A més, en moltes ocasions degut a la situació de pobresa de la família, l’alimentació del nen o la nena depèn únicament d’espais externs a la llar com ara els menjadors socials, els menjadors escolars, els centres d’esplai diaris i centres oberts.

Educació, estabilitat emocional, salut i alimentació, aquests són alguns dels drets dels infants reconeguts per la Convenció dels Dretsdels Infants que celebrarem d’aquí un mes. Però què celebrarem? Estem respectant realment aquests drets?
Aquesta és la situació que viu la infància del present i, per tant, és la vida dels adults del futur. Aquells adults que adoptaran decisions, encapçalaran propostes i que, en definitiva, guiaran també el nostre país en un altre moment de la història. Aquests infants seran grans i necessitaran d’aquella base i estabilitat que tothom necessita per créixer: aprenentatges, atenció, cura, estima, etc.… Podrem dir que els adults del present hem garantit tot això en la seva infantesa?
La incertesa i vulnerabilitat que viuen aquests nens i nenes és una situació que determina de forma considerable el seu desenvolupament i creixement com a persones en aspectes com autoestima, seguretat, acompanyament o desenvolupament emocional.

Ara mateix hem d’assumir aquest repte, una autèntica oportunitat per a aquells que ens dediquem a la infància i a l’educació. Ens toca decidir i entomar la situació, optimitzant els recursos i posant al servei dels més petits tot allò que es mereixen. Fem d’aquells que seran el nostre futur, els autèntics protagonistes.

Més informació:
Conclusions jornada “Pobresa infantil” de Fundació Pere Tarrés, Càritas i Fedaia:

  

Maria València
És presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!