Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

22 d'abril de 2008
1 comentari

A Marina d’Or ja no poden disimular més

El Fons Monetari Internacional calcula que el preu de l’habitatge a l’Estat espanyol baixarà entre un 15 i un 20% en un “futur no llunyà”, de manera que a poc a poc s’aniran ajustant al “valor real”. Ara dieun això, i ens ho haurem de creure, perquè quan diuen el contrari també acaba sent veritat. Així doncs, ara es confirma la mentida del creixement econòmic basat en el despropòsit urbanístic i la construcció. Una mentida avalada i certificada per bancs i caixes, però, difícil d’amagar perquè ara s’ha fet massa gran.

De la nit al dia, la crisi econòmica s’ha fet evident, per exemple, a Marina d’Or: la urbanització turística vertical més espantosa que s’ha vist mai crèixer a les costes valencianes. Bé, hi ha antecedents ben espectaculars, com ara Benidorm i Terra Mítica. I projectes nefastos com el Manhatan de Cullera (Ribera Baixa). Menys sonats són els diversos PAI escampants per tot el territori, una paraula molt arrelada al País Valencià, i que té un significat propi en cadascun dels municipis que la pateixen.

Però, tornem a Marina d’Or on encara que no hagen actualitzat el web han acomiadat 1.700 treballadors (més de la meitat), la venda d’apartaments ha caigut en picat (sense dir quant) i, davant les poques perspectives de canvi han decidit reorientar els negocis cap al mercat internacional. En aquest sector això vol dir, bàsicament, instal·lar-se al nord d’Àfrica i els països de l’Est.

Orpesa, on han aixecat aquesta “ciutat de l’oci”, és, malgrat tot, un poble del País Valencià que es troba a la comarca de la Plana Alta, que ha passat dels 3.734 habitants l’any 2000 a 8.527 el 2006. Aquest espectacular increment en tant poc de temps ha estat motivat per la mà d’obra immigrant, famílies senceres que ara es troben sense feina a Marina d’Or.

Així, dramàticament, a Orpesa s’ha trencat el somni de la totxana, i encara ningú ha reaccionat. Bé, la Generalitat Valenciana sí, perquè havia promés un parc temàtic a la comarca, una nova “Terra Mítica” que ha de servir per tapar el forat i el despropòsit de tot plegat.

 1. hola Francesc!
  Quanta raó tens en les teues paraules..quina vergonya
  i quina inpotència assistir cada dia a aquestos paissatges devastadors
  que ens estan deixant. I més llàstima em fa pensar que ja no es tracta
  de grans urbanitzacions vora mar, que aquest monstre de formigó està
  passant per casa nostra,pels pobles més menuts, aquells dels que sempre
  haviem dit “En este poble no es fa res!”, ara tristament es fan blocs
  de conilleres inacabades, circumvalacions que es mengen les taronges i
  plans urbanístics que no deixen ni un “llambrígol” viu. I mentre a
  Canal Pou només es parla de sequera i formula 1..
  On anirem a parar?
  Jo no tinc tan clar que el futur siga nostre..

  Per
  cert, hem obert un bloc per a la nova associació cultural “El Rebrot” 
  elrebrot.blogspot.com Encara no som oficials, però ja anem donant
  guerra!

  Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!