Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

6 de desembre de 2012
0 comentaris

Oscar Niemeyer, forma i funció

Ha mort Oscar Niemeyer, un dels grans representants de l’anomenada ARQUITECTURA INTERNACIONAL. Vaig passejar fa un any pel Centre Niemeyer d’Avilés en un viatge per raons deportivo-filials, tinc entés que aquest complex cultural va ser un projecte lliurat per arquitecte a la ciutat en agraïment arran del premi Príncep d’Astúries de les arts que li van concedir en 1989…

Aquesta és una obra representativa d’aquest creador, d’espais amplis simples i lluminosos, les seves formes geomètriques pures, volums i panys de color saturats plàsticament composats, línies i contorns sensuals, arquitectures clares, netes i blanques. Una arquitectura traducció directa dels traços dels esbossos a la forma final sense les infinites interferències dels requisits d’ús, tècnics d’instal·lacions i serveis, protecció de l’aigua i la intempèrie, econòmics, etc. que qualsevol arquitecte fora de l’Olimpi ha de negociar contínuament en el modelat del projecte.

Em va agradar molt recórrer aquells escenaris exteriors i interiors, excel·lent  mostra dels ideals utòpics de l’arquitectura dels anys seixanta. La seva realització pràctica com a localització, ús i gestió del complex em fa pensar, però, que possiblement aquell dilema reformista de Le Corbusier “O arquitectura o revolució” (Niemeyer era comunista) haja quedat en un divertiment de focs artificials postmoderns sense massa transcendència ni en la política social, ni mediambiental, territorial i de construcció de l’espai quotidià.

Ha mort un gran arquitecte, possiblement avui en dia un arquitecte no pot aspirar més que a fer bona arquitectura, el canvi social és un deure i responsabilitat de tota la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!