Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

5 d'abril de 2012
8 comentaris

Del nacionalisme trivial a l’independentisme difús. Per un independentisme apàtrida

El nacionalisme aparegut amb aquesta democràcia no tenia problemes de tipus territorial, ni des del punt de vista històric, social, econòmic o lingüístic: des de la seva submissió a la constitució espanyola que no posava en discussió, tenien molt clar que eren una regió d’Espanya, la definida per les autonomies. I Duran i Lleida “parlamentava” (i parlamenta) a Madrid d’afers tant de Catalunya com d’Andalusia, com un diputat espanyol més.

Però amb l’emergència de l’independentisme com a alternativa versemblant possible i òptima per al futur, els debats sobre la nació apareixen com a no resolts ni a Catalunya, País Valencià o ses Illes: la delimitació territorial dels agents polítics pot ser definida des de l’a història, des de la economia, des de la llengua i cultura i com a destil·lat apareixen les qüestions de denominació dels territoris com un aspecte que per al regionalisme nacionalista no era problemàtic, però per definir un futur estat independent sí…

Per exemple, si preguntem a un castellonenc de la plana si es considera més espanyol o valencià és pot trobar amb un dilema semblant al que es trobaria un gironí si li pregunten si es considera més català o barceloní. Problemes d’identitat que existeixen dins el mateix País Valencià, dins ses Illes (evidentment un menorquí o un eivissenc no és un mallorquí, però no sé si existeix el sentiment “balear”) i segurament dins Catalunya.

Quant al tot, també apareixen tota mena de discussions sobre si Països Catalans és un constructo cultural, econòmic o també polític etc. que si Arc Mediterrani, que si Euroregió, que si Corona d’Aragó, que si Corridor Mediterrani, etc . A cada definició un territori diferent.

Aquest independentisme encara difús també te problemes per posar-se d’acord amb qui és l’enemic del qual se’n vol independitzar, Espanya, Castella o Madrid.

L’independentisme difús tampoc té clar la llengua que parlen els enemics: per a set mil milions d’habitants del planeta a Espanya es parla l’espanyol. Però per a un regionalisme ben entès si tots som espanyols el català que parlem també és espanyol i per tant a “l’altra llengua” li direm castellà, la llengua de Castella, que també és espanyol, etc.

Com a conclusió, no tenim com a poble una definició precisa de qui som nosaltres i qui és el contrari.

Però, per tenir una estratègia independentista de país:

Cal tenir les idees clares, els territoris de la nació perfectament delimitats i amb una denominació precisa, ha d’estar perfectament perfilat tot?.

Actualment en la situació d’independentisme apàtrida en que ens trobem, és més fàcil assegurar qui són els altres, poder dir amb seguretat “nosaltres no som d’eixe món”, més que definir exactament qui som nosaltres. Podríem anar fent pàtria i ajudar a la independència identificant bé l’enemic. I alguns enemics ens posen molt fàcil la identificació.

  1. El mapa que heu col·locat, si vol ser el dels territoris de parla catalana, cal excloure’n la Val d’Aran i les Fenulhedes, ambdòs territoris de parla occitana. Desconec si hi ha cap altra errada (el Racó d’Ademuz, l’Alguer, el Xerte…).

    Si vol ser un mapa dels “territoris nacionals”, des del meu punt de vista, tot és més confús. Com vostè escriu al seu apunt.

    Atentament

  2. firmat per demanar una llei que blindi el català com a única llengua vehicular a l’ensenyament? Per exemple.
    Què dieu, espoli o robo?  Espanya ens roba!
    Què diueu immersió lingüística o única llengua vehicular? Única llengua vehicular!
    Què dieu que Espanya ens assetja o que practica genocidi? Espanya aplica un genocidi contra Catalunya. Ens vol exterminar com a cultura i com a poble.
    Nois, ja sabeu, no hi ha contemplacions ni és hora de divagacions en la nebulosa:  a l’atac!
  3. La veritat és que us compliqueu massa. De l’Espanya històrica no queda practicament res, doncs de “plurilingüe, multiple y variada” ha passat a ser monolingüe castellana i culturalment única, be, encara no hem arribat al desastre però la intenció dels castellans és aconseguir-ho i conseqüentment  destruir la realitat existencial d’Espanya.
    Això vol dir que l’Espanya històrica ha sucumbit a l’aspiració castellana de fer la Castella gran, o sia que Espanya està extinta.
    Una vegada dit això queda Espanya com una antiga referència geografica sense res a vore l’actualitat amb el que va ser i a més palesa que qui ens vol acabar amb nosaltres, desnaturalitzant-nos,  no és més que Castella la destructora d’Espanya històrica. 

    Als Valencians, al catalans, el que se’ls ha de preguntar és si volen  ser castellans i si volen que aquests els governen. no s’ha d’entrar a preguntar amb paraules polissemiques de duptosa  claretat, el nomenar-los Espanya fa pensar i duptar molt, doncs val a dir també que espanyols son tots els d’Espanya, i és dificil, practicament impossible, raonar que PV o Cat no hi son a la referència geografica espanya.

    Castella i els Borbons han estat els enemics incorporats al secular magí valencià i català en general, son els arguments de l’enfrontament clar, una altra cosa és “voler marejar la perdiu”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!