Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

20 de maig de 2013
0 comentaris

Cosmovisió arrodonida amb l’escatologia

El terme ESCATOLOGIA (del grec antic ?σχατος darrer i λ?γος paraulaestudi: ‘estudi del final’) fa referència a les acaballes, els finals, significat que pren en el sentit metafísic, però també pel que fa a la fisiologia.

Escatologia en sentit religiós o filosòfic

Tracta del destí del món, la vida després de la mort, el temps etern o les esperances de cada religió, és a dir, del conjunt de creences i coneixements que transcendeixen els límits temporals pròpiament humans. Cada religió té la seva pròpia visió escatològica; hi ha diverses referencies escatològiques en la mitologia egípcia, grega, romana i escandinava, en les que es creu en l’existència del Judici Final, el cel i l’infern. Pel que fa a les grans religions, l’escatologia ha estat configurada entorn de la renovació miraculosa del món (zoroastrisme), del regne messiànic (judaisme), de la vinguda del regne de Déu (cristianisme) o del paradís (islam).

Escatología en el marxismo

El marxismo posseeix una espècie d’escatología de caràcter intraterreno, si es té en compte la història de la humanitat en termes del pensament econòmic marxista en totes les seves formes (esclavismo, feudalismo, mercantilismo, capitalisme, socialisme i comunismo) i la “Lluita final”.

En el procés de la lluita de classes, es pretén arribar a una societat igualitaria en la qual el poble assumeix el control (de manera benèfica) no només dels mitjans de producció, sinó de tots els aspectes de la vida. Malgrat això, el marxismo com filosofia és materialista: nega tota forma de transcendència espiritual com per exemple, l’existència dels déus i de l’ànima com un ens inmaterial que trasciende la mort..

Escatología moderna

En els temps moderns, a l’hora de pensar en l’esdevenir de l’home o de la història, no sempre és necessari parlar d’escatología, segons com es miri en la realitat i en les possibilitats del futur tant general com particular des dels contextos de la ciència fins als de l’esoterismo i la utopia; si bé es basa en els esdeveniments que ocorren en la realitat i la seva resposta en l’avenir dels temps.

Es pot considerar escatología, per exemple, a la utopia del comunismo mundial (des del punt de vista dels comunistes), la guerra nuclear total (especialment esperada durant la guerra freda entre Estats Units i l’ex Unió Soviètica en els anys cinquanta) o el final del Sistema Solar (un fet plausible que succeirà dintre de varis milers de milions d’anys).

Escatologia en sentit fisiològic

És la part de la fisiologia dedicada a l’estudi dels excrements i les deixalles corporals com ara la matèria fecal, l’orina o la menstruació, entre d’altres.

La imatge base: Hans Memling, Last Judgment Triptych (open) 1467-71
La imatge base: Hans Memling, Last Judgment Triptych (open) 1467-71


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!