A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

10 de gener de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Sobre “el dret a decidir”

Entre correcció d’exercicis i treballs, prepare un text per a publicar en el diari Información sobre el dret a decidir, que el podríem designar, talment hem fet tota la vida, com “el dret d’autodeterminació”. En el diari hi ha tants i tants articles marcats per la catalanofòbia i pel nacionalisme espanyol d’alta intensitat que fa feredat. Es diuen tantes barbaritats! I, a més, impunement!
    Un amic, d’esquerres que hi escriu habitualment, nega, fins i tot, que existesca “el dret a decidir”. Per a mi, darrere la democràcia o del dret d’autodeterminació hi ha simplement els drets humans. El primer article de la Declaració Universal del Drets Humans, del 1948, proclama que:
  Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.  (n’hi ha més)

Si els éssers humans són lliures no cal que visquen sotmesos a ningú; si tenen igualtat de drets, cal llibertat  i tolerància. I per últim “la fraternitat” no crec que siga denigrar, manipular, mentir a propòsit d’allò que fan els catalans o els bascos.
  
    Si bé és veritat que la proposta soviètica que demanava el dret d’autodeterminació dels pobles no va ser finalment acceptada en la Declaració Universal del Drets Humans, sí que es va recollir com a dret individual. Així l’article 15è té dos punts:

1. Tota persona té dret a una nacionalitat.
2. Ningú no serà privat arbitràriament de la seua nacionalitat, ni del dret a canviar de nacionalitat.

Això vol dir que un català té dret a sentir-se català, i un basc a ser basc, i ningú té dret a impedir arbitràriament que ho siga. El català o el basc tenen dret a deixar de ser catalans o bascos i integrar-se en qualsevol altra nacionalitat. I qualsevol persona, del lloc que siga, té dret a integrar-se en la nacionalitat catalana o basca o en la que siga.

   El dret d’autodeterminació és a un dret recollit en alguns documents com ara la Carta de les Nacions Unides. I és una indignitat que gent que s’autoproclama d’esquerres el negue. I damunt amb arguments pelegrins. Per a mi l’autodeterminació no és un concepte nacionalista, sinó democràtic. Fins i tot, antinacionalista, perquè pot resoldre conflictes entre nacionalismes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!