Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

28 de gener de 2012
2 comentaris

Petjada editorial ebrenca a l’exili, Joan Grijalbo


 
L’EDITOR JOAN GRIJALBO
Joan Grijalbo i Serres (Gandesa 1911 – Barcelona 2002) va ser un abrandat editor i polític comunista. De molt jove la seua família va traslladar-se a l’Argentina. Posteriorment, va residir a ciutats com Saragossa i Barcelona on va realitzar estudis d’economia i banca. Va ser directiu del Sindicat de Banca d’ençà del 1932, i representant de la Unió General de Treballadors (UGT). Va ingressar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) el 1936, quan van agrupar-se diversos partits esquerrans, i va col·laborar amb la revista Treball. Va ser president del Montepio de Banca de Barcelona, director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya (1937-39) i delegat de la Generalitat a la Cambra del Llibre de Barcelona i a la Junta d’Obres del Port. La seua tasca professional va portar-lo a participar al Butlletí Trimestral de la Conselleria d’Economia i a ser coautor del llibre La municipalització de la propietat urbana(1937), amb Francesc Fàbregas.
Amb la instauració del règim feixista va haver d’exiliar-se a l’estat francès. Va ser nomenat cap de correspondència del Servicio de Evacuació de Refugiados Españoles (SERE).
Mesos després va marxar a Mèxic en un dels viatges organitzats per a refugiats republicans. En el país asteca va cofundar l’Editorial Atlante. El 1946 va crear l’Editorial Grijalbo, que amb seu central a Ciutat de Mèxic, va obrir seus a Buenos Aires, Santiago de Xile, Caracas i Barcelona (1965), i més tard a la majoria de repúbliques hispanoamericanes. 

L’Editorial Grijalbo, a més de la tasca comercial (la traducció espanyola de The Godfather, de Mario Puzo; les versions catalana i espanyola d’Astérix, le galois, etc.) va difondre en castellà les obres de teòrics comunistes com Karl Marx, Friedrich Engels, Rosa Luxemburg, Gyorgy Lukácks.
En català, amb l’activista Enric Borràs i Cubells, va fer la col·lecció 
Plec de Setze. El 1970 va tornar a Barcelona i va fundar, amb Gonçal Pontón, l’Editorial Crítica i l’Editorial Serres (1992).El  1974, va crear Ediciones Junior, dedicada a editar còmics francesos i belgues, i a mitjans dels anys 1980 va tenir una incursió en l’àmbit dels  tebeos amb les revistes Guai! i Yo y Yo.

Litteratus 

A Mèxic residia la flor i la nata de la intel·lectualitat catalana, i escriptors de gran talla com Josep Carner, Pere Calders, Tísner, Vicenç Riera Llorca. Quant a editors, destaca molt especialment Bartomeu Costa Amic, als tallers del qual van imprimir-se grans clàssics de les nostres lletres i bona part de l’àmplia producció catalana a l’exili durant els anys 1940-50, així com nombroses capçaleres periodístiques d’alt nivell. 

  1. No hagués dit mai que Grijalbo fos català, i menys de les Terres de l’Ebre. Tampoc en sabia res del seu compromís polític.

    Per a mi sempre havia sigut un nom a la portada d’alguns còmics i llibres. Fred i llunyà. Que fort.

    Gràcies per compartir estes coses, Emigdi. Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!