Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

9 d'agost de 2011
0 comentaris

Història de l’autogovern campredonenc (5)


De la transició als nostres dies

Les primeres eleccions municipals de la transició varen tenir lloc l’any 1070. A Campredó van donar una gran victòria al PSUC, mentre que al conjunt del municipi van portar a l’alcaldia en Vicent Beguer i Oliveres de CDC. El càrrec d’alcalde pedani recaigué en el senyor Joaquim Gauxachs i Favà, en representació de la candidatura guanyadora al poble. Els resultats electorals foren els següents dintre d’un cens de 919 persones amb 605 votants: PSUC (326 vots), CDC (133), UCD (68), PSOE (45), AP (26), ERC (7).
Durant aquest primer mandat democràtic varen ser elegits dos campredonencs com a regidors de Tortosa, la Rosa Carles i Villalbí per CDC (que fou nomenada Regidora de Cultura) i en Xavier López i Rica pel PSUC. Val a dir que la xifra de regidors campredonencs del període democràtic ha estat francament irrisòria. Les primeres obres imorants van arribar amb l’abastament de clavegueram, la instal·lació del telèfon a les cases particulars i la compra de terrenys per a la construcció de la pista poliesportiva.
Les eleccions de 1983 varen canviar radicalment la tendència del vot local amb la victòria ajustada de CiU (163) davant del PSC-PSOE (158), i una forta davallada de la candidatura d’Unió de Progrés Municipal (avalada pel PSUC)m que rebé només 126 vots, mentre que la dreta (AP) tenia un paper testimonial amb 58 vots. L’alcalde pedani continuà sent en Joaquim Gauxachs fins les eleccions de l’11 de Juny de 1987, quan CiU va obtenir una victòria contundent: CiU 253, PSC-PSOE (114), IC (63), CDS (29), AP (24).
L’1 d’octubre del mateix any se signà el nomenament d’en Joan Sanahuja com a alcalde pedani de Campredó. La seua presentació va ser en un acte públic celebrat al cinema Machí. El setmanari La Veu del Baix Ebre ho recollia així: El nou pedani insistí en l’esperança de futur, la formació cívica dels campredonencs i demanà la col·laboració dels veïns que s’ha de canalitzar a través del Consell de Barri. Aquest organisme serà aviat reglamentat per l’Ajuntament de Tortosa i cada pedani es buscarà els seus col·laboradors.
Per aquestes dates s’estudià un projecte d’instal·lació de l’enllumenat al Raval del Pom per 1.43.871 pessetes. També s’aprovà el projecte d’urbanització de la plaça de l’església, per un valor de 22.687.016 pessetes. El 25 de juliol de 1989 s’inaugurà l’Edifici d’usos múltiples (que va tenir un cost de 13.576.782 pessetes), en un acte presidit per l’aleshores President de la Diputació de Tarragona, Joan M. Puyals, en el qual estan ubicades les oficines municipals i el dispensari mèdic i d’infermeria.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!