Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

19 de maig de 2021
0 comentaris

El festival Front i el Pas de l’Ebre

SPAIN. The Spanish Civil War. Battle of the Ebro river (25 July – 3 August 1938). Republican Army crossing the Ebro. Bataille de l’Ebre (25 juillet – 3 août 1938). Le passage de l’Ebre par l’armee republicaine.

Durant els dos darrers caps de setmana de maig, el festival Front donarà cabuda a tot un seguit de documents que ens haurien de fer reflexionar sobre la tragèdia col·lectiva que es va viure entre el 1936 i el 1939, en espais històrics com el Castell de Flix, el poble vell de Corbera o la Torre de Font de Quinto. S’hi emetran pel·lícules sobre el conflicte bèl·lic, el període republicà, el paper de les brigades internacionals, i el consegüent exili de milers de lluitadors del règim democràtic.
La partida de Font de Quinto va ser l’escenari del Pas de l’Ebre durant la matinada del 25 de juliol de 1938, una de les lluites més ferotges dintre de la més cruel de les batalles. Per poder franquejar les aigües de l’Ebre i iniciar l’ofensiva contra les tropes franquistes assentades al sud, l’exèrcit de la República havia reunit prop de 200 embarcacions a la riba del riu en punts geogràfics diversos.
Les cròniques de la batalla ens fan sabedors que durant les nits anteriors tot un seguit de camions republicans, amb els llums encesos, anaven circulant per la riba esquerra del riu entre Campredó i Amposta. La finalitat evident de llurs moviments era fer-los prestar atenció en la defensa de la riba sud del riu, mentre es preparava un ferotge atac més al nord que havia de ser determinant. Des del costat franquista, es va decidir evacuar la població civil mentre reforçaven la 105ª Divisió franquista amb 10.000 homes provinents de Mallorca. A la vegada, es va fer omplir d’aigua el canal de la dreta per tal de posar més entrebancs a un possible pas del riu. Consegüentment, l’ofensiva per aquest tram sud va ser descoberta pels feixistes, que la varen rebutjar i provocar greus pèrdues als republicans. Tot i ser una maniobra de distracció, la magnitud de la desfeta va comportar un contratemps insalvable per a l’exèrcit republicà.
El Batalló Commune de París de la XIV Brigada Internacional de la 45a Divisió va creuar el riu per a enfrontar-se a les tropes franquistes, que disposaven del 292è Batalló de Tiradors d’Ifni, així com la 2ª Brigada de la 105ª Divisió. El tràgic resultat va comportar una autèntica matança de voluntaris francesos i belgues.
Els soldats republicans varen aconseguir, malgrat enormes dificultats, col·locar una passera que, juntament amb les 20 barcasses de les que disposaven, va permetre travessar el riu a molts dels 1.000 homes que composaven la XIV Brigada. Tanmateix, varen xocar frontalment amb la segona barrera que suposava el canal de la dreta de l’Ebre, mentre els franquistes havien aconseguit encerclar-los i sotmetre’ls a un terrible foc artiller. Com a conseqüència, en unes poques hores la passera va ser destrossada i el batalló anihilat. De fet, únicament unes dotzenes de soldats van poder tornar, a la caiguda de la tarda, a creuar a la riba esquerra del riu. Uns 1300 soldats varen perdre la vida, els cossos dels quals anaven surant riu avall fins la desembocadura, en una de les imatges més dramàtiques que mai s’ha vist a l’Ebre.
Una de les activitats paral·leles que hem organitzat des de la regidoria de cultura per al festival és justament la realització d’un trajecte amb el vaixell “Lo sirgador” per tots aquests espais que ensagnaren les clares aigües del riu. Podrem veure de lluny els diversos búnquers que foren construïts com a línia defensiva per part de l’exèrcit republicà. En tot moment seran ben presents els versos que llueixen en forma de grafit a la torre templera, que porten la signatura d’un soldat que es considerava com a membre dels vertaders proletaris.
Et tant qu’il y aura des fascistes
…nous autres anti-fascistes
nos battrons contra eux,
mais les vraix proletaires,
nous avons notres devoirs,
la bonheur pour nos mères,
le plus beau des efforts.

“Cantares de una revolución’ de Ramón Lluís Bande, és la pel·lícula programada per a la torre divendres 28 de maig, hi haurà un tast de vins, així com es podrà assistir a l’obra de teatre ‘Passat/Present’, de Maria Moral, un monòleg sobre la repressió patida per les dones republicanes. Tot un esdeveniment a seguir de ben prop!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!