Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

26 de maig de 2008
6 comentaris

Ebrencs i ebrenques (1)

Els membres del govern català donen fe dia sí dia també que han fet un Màster en desconeixement de la realitat de les Terres de l’Ebre: els nostres sentiments, la nostra idiosincràsia, els nostres interessos. Per a les principals patums periodístiques del país (Bassas, Basté, Cuní, etc.), els ebrencs i les ebrenques som uns veritables aliens, que desconeixen totalment com els polítics, als quals els interessem al mateix nivell que a mi el resultat d’Espanya al festival d’Eurovisió. Davant d’aquesta crua realitat, he cregut convenient fer cinc cèntims de la nostra gent, amb la qual cosa redactaré uns quants posts, destinats als lectors i a les lectores d’arreu dels Països Catalans, per donar a conèixer els valors de persones que habiten o provenen de les comarques centrals dels Països Catalans.

Un polític: Jaume Forcadell. Fins fa uns dies era el president d’ICV a les Terres de l’Ebre, donat que varen decidir en assemblea disoldre la federació intercomarcal a causa del posicionament transvasista de la direcció nacional ecosocialista. És un jove polític tortosí, regidor del consistori, al qual la direcció erràtica d’ICV  està tallant les ales al seu prometedor futur polític. Esperem que encara estiguin a temps de rectificar. Les seues principals qualitats són la coherència, l’estima a la terra i la fidelitat als companys i a les companyes.

Un músic: Quico el Célio. El tortosí Artur Gaya representa magistralment un històric personatge tortosí del segle XIX, que s’ha convertit en un veritable ambaixador de la veu de la terra de l’Ebre. Gràcies al seu enginy i talent, el folklore ebrenc és conegut arreu de tots els territoris catalanoparlants.

Una escriptora: Francesca Aliern. Natural de Xerta (Baix Ebre), és autora d’una dotzena de novel·les. És probablement la novel·lista més popular de les nostres comarques, la que aconsegueix un més alt nombre de vendes durant tot l’any. Les seues narracions són el veritable espill de la nostra terra, gràcies a la seua immensa capacitat descriptiva i al seu mestratge en l’elaboració de prototipus humans. 

Un poeta: Albert Guiu. Natural de Flix (Ribera d’Ebre), és un dels joves poetes més actius del territori. En la seua darrera obra, “De la mà de la meua filla” (Aeditors, 2007), va ser guardonat amb el Miquel Martí i Pol. Mostra un gran domini de la llengua catalana, i una gran capacitat de narrar una història poèticament.

Un artista: Emili Bonet. Natural d’Amposta (Montsià), és un veterà escultor i pintor, la biografia del qual vaig publicar l’any passat. Destaca per ser un treballador incansable, amb una gran vitalitat, que el porta a emprendre tota mena de projectes artístics.

Un esportista: Adam Raga. Natural d’Ulldecona (Montsià), ha estat campió del món de trial en nombroses ocasions. És l’esportista ebrenc més internacional i amb més difusió mediàtica.

Un blocaire: Gustau Moreno. Natural de Tortosa (Baix Ebre), periodista de “El Punt”, és l’impulsor del bloc “La Marfanta”, veritable bloc estel·lar d’informació de l’Ebresfera (col·lectiu de blocaires ebrencs), que ha esdevingut tot un fenomen mediàtic i molt influent en l’àmbit polític.

Un agent cultural: Víctor Cardona. Natural del Forcall (Els Ports), és l’actual rector de Campredó (Baix Ebre). Incansable organitzador de tota mena d’activitats, destaca per la seua passió pel patrimoni històric, que l’ha portat a endegar tota mena de projectes envers la difusió dels edificis templers campredonencs.

Una actriu: Sílvia Sabaté. Natural de Tortosa, és una prestigiosa actriu que ha fet teatre a un alt nivell i ha pres part en nombrosos colobrots televisius. La podem veure totes les tardes fent el paper de “Clara” a la popular sèrie “El Cor de la ciutat”.

Un historiador: Albert Curto. Natural de Tortosa, és el director de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre. S’ha especialitzat en l’època medieval. És un dels impulsors de la revista Recerca, que edita el Centre d’Estudis del Baix Ebre.

Un empresari: Josep Lluís Mora. Natural de Tortosa, és l’actual president de la Cambra de Comerç de Tortosa, entitat centenària. És el propietari de la xarxa de botigues Mora, especialitzades en el comerç de la moda.

Un amic: Damià Grau. Natural de Tortosa, resideix a Campredó (Baix Ebre) des de 1995. És difícil parlar del millor amic de tota una vida, amb el qual comparteixo ideologia i lluita independentista, projecte de poble, i molts secrets íntims, només propis d’una amistat irreductible. És treballador autònom, porta una empresa de productes de construcció, i acaba d’endegar un dels projectes més importants de la seua vida professional, com a mostra de vitalitat emprenedora.
http  

  1. T’has deixat de posar a la gran periodista Karmele Marchante que és nascuda a Tortosa. Hi ha gent vàlida per tot arreu i d’inútils també….
    Com a ebrenc que visco a Barcelona crec en la interconnexió de totes les conques per mobilitzar l’aigua on faci falta. L’aigua per consum humà  no es patrimoni de les terres de l’ebre. Jo hagués fet la captació a Riba -Roja, al pantà, abans de la Fàbrica de Flix i de la Nuclear d’Ascó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!