Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

9 de maig de 2021
0 comentaris

Campredó art, l’aposta d’un poble

Des de fa ja algunes dècades des de l’Associació Cultural Soldevila s’està treballant a fons amb una fita ben específica en ment: situar Campredó al mapa cultural dels Països Catalans. No es tracta, ni molt menys, d’una frase retòrica, sinó que amb molta constància i interès s’han pogut anar tirant endavant tot un seguit de projectes per fer possible una Itaka particular, un ideari ben lloable: des d’un poble menut es poden encapçalar molts projectes culturals.
Ens centrarem aquest cop específicament en el vessant artístic. Campredó compta amb un patrimoni medieval de notable importància, que s’ha anat difonent per mitjà de la marca Campredó templer. El projecte d’interpretació templera a la torre de Font de Quinto, la pròpia construcció de guaita ben restaurada des de 2008, o l’escala de cargol d’un edifici enigmàtic com és la Casa del Prat, són tota un aparador estètic i històric que val la pena visitar. L’art de la pedra seca també troba el seu lloc amb diverses construccions accessibles, entre les quals el pouet i la caseta de la finca Cugat, totes dos a la partida del Rodeo. Quant a l’art modern, l’edifici la C és tota una joia arquitectònica. A més, el temple parroquial dedicat a Sant Joan Baptista s’ha convertit, a part de la seua funció primordial com a lloc de culte, en tot un museu d’art. S’hi poden contemplar tres magnífics quadres del pintor calero Joan Rebull; uns vitralls imponents; la portalada de la història obra de l’artista gironí Fidel Fita; les imatges de sant Joan i la Verge de la Cinta esculpides per l’escultor prioratí Marcel·lí Giné; així com un espectacular el conjunt pessebrista de German Machí.
En aquest marc de difusió artística, dissabte 15 de maig, s’avança la commemoració del Dia Internacional dels Museus (datada al calendari el 18). Primerament, s’inaugurarà l’exposició de l’artista ampostina Leandra Navarro Idiarte, a la C, tot una figura arquitectònica de relleu. L’activitat “Art al carrer” portarà creativitat artística arreu de la població en diferents espais que lluiran dibuixos, relleus, grafits, etc., en la qual prendran part artistes locals i comarcals com Anna Balart, Àlex Vancu o Eduard Gas. Finalment, s’inaugurarà la remodelació de la Sala Francesc Llop, que compta ja íntegrament amb obra del pintor impressionista nascut a l’horta dels Clots, a la zona de Racó-Raval del Pom el 23 d’agost de 1873, i traspassat a Barcelona el 2 d’agost de 1970. Ja es pot gaudir d’una col·lecció molt interessant que inclou olis, aquarel·les, il·lustracions, dibuixos, retrats i relleus. Enguany s’ha adquirit un bellíssim ventall pintat a mà pel campredonenc més universal, que va realitzar una magnífica carrera artística a Mèxic a principis de la centúria passada.
Fem llavors una nova passeta endavant en la recuperació del seu llegat, indubtablement. Remarquem de nou que des de la ruralia es pot exercir com a motor d’acceleració artística, sense gaire pressupost pecuniari, superat per la imaginació i l’anhel de promoció de tot un bé humà com és la creativitat. Campredó art, va fent el seu camí, i forma ja part de la nostra realitat quotidiana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!