Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

27 de setembre de 2007
0 comentaris

Blocaddicte (13): Ilercavònia

Localització de les comarques centrals dels Països Catalans
Vicent Sanz (1966) és llicenciat en Filologia catalana. Natural de Traiguera (Baix Maestrat), resideix des de fa uns anys a Vilassar de Mar (Maresme) per motius laborals. És l’autor d’un bloc amb un nom històric i reivindicatiu, Ilercavònia (http://blogs.ya.com/ilercavonia/), acompanyat del no menys suggerent subtítol "Reflexió sobre les comarques centrals dels Països Catalans". No cal dir que el nom no és casual sinó que segueix un ideal ben clar: la unitat lingüística, cultural i administrativa del territori format per les Terres de l’Ebre, el Priorat, el Maestrat, els Ports i el Matarranya. Unes terres unides  per la història i pel parlar, però dividides en tres comunitats autònomes i esmicolades identitàriament. És una proposta de nom veritablement interessant per a anomenar les comarques centrals dels Països Catalans. Jo mateix, quan parlo de literatura ebrenca, podria fer ús de l’adjectiu literatura ilercabona, ja que sempre incloc autors del Matarranya i del Maestrat. El 2006 se celebrà un interessant Congrés sobre el present i futur de les nostres comarques titulat Congrés de la Diòcesi de Tortosa, fent referència a l’única administració que ens uneix (ni que sigui l’eclesiàstica!!!), potser hauria estat bé reivindicar el nom de Congrés de la Ilercavònia. De fet, hi ha una altra web aquest mateix nom, de la qual n’és responsable un noi de l’Ametlla de Mar, estudiant de filologia catalana a la URV. Apostem, doncs, per Ilercavònia?
Bé, hem de parlar del bloc i de la feina literària i lingüística de Vicent Sanz. En aquest bloc trobarem informació relativa a les nostres comarques, de caire cultural, ecològic o econòmic. Malgrat la distància, Vicent s’implica altament amb les coses del territori. En el seu darrer post parla de la polèmica planta de gas que el govern del "talante i el cepillao" vol instaurar a la costa de Vinaròs, la qual, si finalment la descarten, potser faci cap al meu poble gràcies al "talante" de l’exalcalde Sabaté. Li agrada parlar de llibres nostrats, de la fira del llibre ebrenc com a esdeveniment central de les nostres lletres. També troba el moment per reivindicar el seu poble, amb les aportacions que des de Traiguera (sigui amb llibres o premsa) es poden fer per engrandir la cultura literària ilercabona i catalana.
Em vaig posar en contacte amb ell fa uns mesos per felicitar-lo pel conte que va publicar al recull "Estius a l’Ebre" (Aeditors 2007), en el qual jo també vaig prendre-hi part. Vàrem intercanviar articles que havíem escrit sobre un traiguerí veritablement il·lustre, Pere Labèrnia, un dels grans lingüistes de la llengua catalana del segle XIX, autor del Diccionari de la llengua catalana ab correspondència castellana i llatina (1839), una joia de les nostres lletres. Posteriorment, ens vàrem conèixer personalment durant la II Trobada d’escriptors ebrencs celebrada a Fontdespatlla (Matarranya) durant el mes d’agost, on vàrem dinar plegats. El vaig invitar a venir  al programa radiofònic "Lletres Ebrenques". Hem concretat  dates i serà divendres 19 d’octubre, durant el qual homenatjarem merescudament el gran lingüista Labèrnia i, a la vegada, l’escriptor i blocaire Vicent Sanz.
Ilercavonia no s’actualitza molt sovint, a causa de les ocupacions de l’autor. Tot i així, és un bloc que reivindico perquè està molt ben escrit i perquè tracta temes transcendents per al territori ebrenc i maestratenc. In short, ilercavó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!