Paraules ebrenques (27)

foto de Emigdi Subirats.

157. Pafart: es refereix a una persona desagraïda, que no valora res. Al mateix temps un pafart és un arrogant, un bufat, un que es pensa més del que és i mira per damunt de les espatlles tothom. Finalment, també fa referència a un malcriat que ho ha tingut tot. És com dir que va fart de tot, amb la panxa plena.

Resultado de imagen de sembla

158. “Diàs”: expressió no normativa altament usada vora l’Ebre, que agafa una connotació similar a sembla, Per exemple: “diàs que estigui enfadat”, “diàs que fa fred avui”, “diàs que puc aprovaré l’examen”, “diàs que plourà”.

Resultado de imagen de tarambana

159. Tarambana: paraula no normativa procedent del castellà, que fa referència a una persona estrambòtica i irresponsable, amb la qual no es pot confiar. De vegades agafa una connotació més col·loquial i propera, quan li dius tarambana a algú com a una cosa agradable i “carinyosa”.

Resultado de imagen de un borrego

160. Borrego. paraula provinent del castellà que s’utilitza en varis sentits. Primerament, és aquella persona submisa que sempre fa els designis d’un superior. També fa referència  a una persona que es porta molt malament, i que té una actitud tossuda i grotesca. Ideal per a Hisseta, tot un espill del borreguisme!

foto de Emigdi Subirats.

161. Curiosa: adjectiu que té diversos significats, un en particular molt diferent al fet de tenir interès per saber coses. Curiosa era usat com a sinònim de neta. Una xica molt curiosa feia referència al fet de ser impecable en les feines de la casa o en el vestir.

Imagen

162. Llicsó: és una herba molt estimada pels conills. En èpoques passades la gent que criava conills a casa en feia feixos per tal d’alimentar-los. En altres indrets del domini lingüístic català es diu lletsó. Solia ser molt comú i abundant, es conrea fàcilment i és una planta molt agraïda, ja que fa fulles grosses i tendres en qualsevol terreny amb només una mica de regatge.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *