italianitzant

{elisenda rosàs i tosas}

3 de febrer de 2013
Sense categoria
2 comentaris

Pessebre

Potser els pessebres haurien de durar tot l’any. Quin goig. Però no!, per la candelera diu que s’han de treure. Primer les figures. Embolicadetes amb paper de seda blanc se’n van de dret a la capsa vella de sabates, una altra mena de cova encara més fosca que la que estem apunt de desmuntar. Sense jerarquia hi van a parar  els xais, la marededéu, el pescador, el sarró i la branca florida de santjosep, l’àngel, el bou, santjosep amb la seva barretina, els reis amb patges i camells, la pastoracaterina, el bressol, la mula, la menjadora… i la resta ja ni les anomenes perquè tens ganes d’enllestir. Encara has de treure la molsa, la terra, la sorra, les branquetes-que-fan-d’arbre. Després els suros. Pim, pam, fora. I fins l’any que ve.

El que jo us explicaré ara a mi m’ho va explicar el Joan Rosàs, que a part de ser el meu pare és una persona que sap moltes coses. Dic això perquè m’agrada referir-me a la font d’allò que explico, com ha de ser. I si voleu més informació ja sabeu on heu de preguntar. Seguim.

Se sent dir por ahi que des que Sant Francesc d’Assís va decidir fer la missa del gall a un estable, com una mena de revival, els catalans vam començar a fer pessebres a tort i a dret. Alto. Tot això dels pessebres ve d’antic, però no tant. Amb els segles, i potser sí que per influència d’aquella missa, es van començar a fer naixements de marbre per tot Itàlia. A Nàpols s’hi van especialitzar i van començar a fer jocs de pessebres d’una qualitat molt alta. Eren objectes caríssims, de luxe, i es van posar molt de moda. Les figuretes eren irresistibles, tothom n’hauria volgut tenir, però només aquelles butxaques més plenes podien comprar-ne un joc. I heus aquí que el príncep Carles, el futur Carles III, es va encapritxar d’un pessebre napolità de mil peces i el va comprar. Dit i fet. Se’l va endur a Madrid i el va instal·lar a la cort. Això era a mitjans del segle XVIII. Tothom parlava del belén del príncipe. La noblesa hispànica -la catalana inclosa- bavejava veient aquella modernitat i mica en mica en van anar comprant.

Ens cal saber-ho i dir-ho. La tradició dels pessebres és molt catalana perquè santjosep sovint porta barretina. Però el pessebre, venint de Nàpols, primer va parar a Madrid. Aquesta és la realitat. Després, mica en mica, els nostres pagesos rics, veient que la noblesa catalana comprava pessebres, també en van voler. Però eren massa cars, no s’ho podien permetre. Llavors va haver-hi artesans espavilats que van començar a fer figueretes de ceràmica, que eren més assequibles. I els pagesos rics ja en van poder comprar.

Al final les figueres són de plàstic i en té tothom, que d’això es tracta. I del caganer no cal dir-ne res. Tots sabem quin secret hi ha darrera d’aquesta figura tan nostra.

 

  1. My partner and i acquired this particular peridot eco-friendly ravenscroft crystal soul shaped a number of leaf clover pendant necklace around your neck as a wedding reward regarding that special someone. It tiffany uk sale really sparkly, the actual eco-friendly well said to help coloration because it is found on the internet. When you haven’t so much actually witnessed Swarovski crystals just before, these are wonderful, and usually are Higher high quality as compared to what is commonly in fancy dress charms. The actual string features nice specifics with a box-type connection in which contributes an affect of training for the necklace around your neck. The actual four-leaf clover pendant is usually refreshingly whimsical. Sporting this particular necklace around your neck tiffany jewellery just a little just like getting qualified to require a cut with the outdoors and spring the sun’s rays on the floor coverings to you. Now We’ve often got anything wonderful to help have on at St. Patrick’s Evening! It was regarding my spouse as a mother’s evening reward nevertheless Managed to get it one week following occassion. My partner and i essentially built the actual invest in 14 times just before mothers evening and got tiffany uk really delayed. With going forward

  2. M’agrada veure que parles de pessebres i ens expliques l’arribada històrica d’aquest costum tan arrelat.
    Estic segura que tu,essent la filla del Joan ets també una experta en el tema im’ha encantat el text, cosineta

    Núria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!