LA CORAL DE LA MARGARIDOIA DELS CORS DE CLAVÉ

Deixa un comentari
A la coral de la Margaridoia (Santa Margarida i els Monjos) l’hi està costant superar la Covid, ens consta que fa temps que no assagen i que els hi falten veus masculines joves per mantenir la tasca cultural que han realitzat durant 130 anys.
Seguin les directrius del polític, compositor i escriptor Josep Anselm Clavé i Camps, l’any 1892 es va crear als Monjos la coral “La Margaridoia”, amb l’objectiu d’apropar la música i la cultura a la classe treballadora. El cor va agafar el nom d’una planta, la “margaridoia perenne” (Bellis perennis) que fa una flor molt semblant a la margarida, i és molt comú arreu dels Països Catalans, creix de forma silvestre als prats o a les vores dels camins.
Cantaven a l’església durant els oficis religiosos i a les caramelles per Pasqua, i el seu primer director va ser el Pinxo de Vilafranca. Els primers assaig del cor es feren a la sínia de Cal Macià, més tard sota la direcció del mossèn Joan Bassany, es realitzaren a l’antiga farmàcia d’Els Monjos. Posteriorment la direcció la feu en Pep Carreter (Josep Caraltó ) i en Fèlix Xaus.
La Margaridoia estava integrada per 35 socis ordinaris (els que cantaven) i 96 de protectors que pagaven una quota. S’establia una multa de 25 centims als que faltaven a un assaig i d’una pesseta per faltar a una actuació.
Per poder disposar d’un local social l’any 1907 van comprar uns terrenys on el van construir i inaugurar l’any 1914. L’any 1931 l’entitat passar a anomenar-se Societat Coral Republicana Margaridoia. Al repertori del cor, a les populars caramelles, les Flors de Maig o Salut Cantors si afegiren els Segadors i la Marsellesa.
Acabada la guerra de 1936-1939 el cor va patir els entrebancs d’aquella desfeta, i va ressorgir de la ma d’en Jaume Sendra que feia de director, d’en Ramon de ca la Vicenta, del Nen Patatetes, del Peret Filoses, del Nen del Ramon, del Barbat, del Joan del Moli, del de cal Capellans, den Jaume Fantico, den Pau del Serral, del Coix Quintana, del Catasus, del Jaume Fuster, den Joan Sendra,
L’any 1951 el cor ja es va tornar a federar als cors de Clavé. A finals dels anys 60 dirigia el cor de la Margaridoia en Joan Sellés, antic membre de l’Escolania de Montserrat. L’any 1984 es va celebrar a la Margaridoia una trobada de Cors de Clavé a la qual van assistir una trentena de corals de diferents llocs de Catalunya i es va formar un petit cor infantil, de curta vida, dirigit per la Teresa de cal Quim i en Josep de cal Ton Pastor.
L’any 2006 el cor va editar el seu primer i únic disc dirigits per en Joan Anton Labrador, que no fa gaires anys va traspassar la direcció a les dues primeres noies que van entrar al cor, la Mireia i la Mar Navarro.
Esperem que aquesta situació del cor “La Margaridoia” es superi aviat i puguem tornar a gaudir de la mes vella entitat cultural del municipi.
Aquesta entrada s'ha publicat en el 19 de febrer de 2022 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.