Holotúria

Filtrant tot el què ens passa pel davant...

27 de maig de 2016
0 comentaris

Destrucció patrimonial a Corbins i Térmens

De manera cíclica acostumo a preguntar-me quantes meravelles s’han perdut per sempre per culpa del menyspreu envers el nostre patrimoni. És una qüestió que em preocupa i que em genera frustració.

Perquè entenc perfectament que la vida continua i que allò que al segle XI era sagrat avui en dia pot resultar fins i tot molest (en fi).

Al nostre país (com a tots els països) hem desmuntat muntanyes senceres, hem edificat on ens ha semblat i hem esborrat els rastres de cultures pretèrites. I malgrat això encara podem gaudir de veritables tresors, cosa que no deixa de meravellar-me.

De casualitat es va poder salvar el jaciment de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès, per exemple. Si no el coneixeu, xafardegeu la seva web i podreu entendre què hauria suposat la seva desaparició (de ben poc va anar!)…

A Corbins, però, no hem tingut pas tanta sort. Se sap que hi havia un castell Templer del segle XII, però avui en dia només en queda un casal amb la creu templera:

Detall del casalot que guarda les restes del Castell de Corbins
Detall del casalot que guarda les restes del Castell de Corbins

És una propietat privada i els propietaris simplement deixen que caigui lentament i agònica.

Però per si això no fos suficient, darrera d’aquest casal hi ha un descampat destinat a acumular deixalles a la intempèrie (ves que no sigui delicte, no sé, dic jo) que amaga un edifici ruïnós amb grans carreus i que molt probablement formava part del desaparegut castell. El coneixen com “La Presó”.

Potser la merda que el colga el protegirà, qui ho sap!

Un amic meu s’hi va poder apropar, va obrir una porta de fusta mig caiguda i hi va veure un forat immens que qui sap cap a on ens menaria… Que la ignorància i la deixadesa dels seus propietaris no ens manllevi per sempre aquest magnífic element patrimonial!

La Presó de Corbins
La Presó de Corbins

En el cas de Térmens la cosa realment fa plorar…

Malgrat que el 2014 es va redactar el Catàleg de Patrimoni del Municipi de Térmens, la situació actual és força preocupant. S’ha arribat tard, molt tard. Llegiu el Catàleg i de ben segur que plorareu amb mi…

Però naturalment hi ha elements que no hi surten, al catàleg, i que són tota una declaració de principis.

Al Carrer Pedra del Sant Crist hi trobareu les restes d’una edificació evidentment antiga que serveixen per a aixecar coses com aquesta:

Carrer Pedra Sant Crist

És molt a prop del safareig que afortunadament encara es conserva…

Suposo que no cal que us digui què crec que hauria de fer la República Catalana davant d’aquestes barbaritats, oi?

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!