Rodamón

Llibertat, justícia, solidaritat

15 de març de 2021
0 comentaris

Miren Etxezarreta, a Palma

M’alegra ben molt saber que la Coordinadora Balear per la Defensa de les Pensions Públiques, que aglutina 16 entitats socials, sindicals, culturals, veïnals i ciutadanes arreu de les Illes Balears i Pitiüses, prepara “conferència telemàtica via zoom” amb Miren Etxezarreta.

MARIA ARÁNTZAZU ETXEZARRETA ZUBIZARRETA (Ordizia, 1936) és una economista basca, intel·lectual d’esquerres i activista fortament vinculada als moviments socials. Cofundadora del Seminari d’Economia Crítica Taifa des de 2007. Catedràtica emèrita en Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tenc record d’haver-la vista i sentida actuar, amb motiu del III Fòrum Social de Mallorca celebrat a Palma els dies 12, 13, 14 i 15 de març de 2009. Tractava sobre «La defensa i recuperació dels serveis públics». Una dotzena d’anys enrere!

Precisament fou ella qui aleshores encetà les quatre jornades d’aquell III Fòrum Social de Mallorca, amb una xerrada-col·loqui, un extracte de la qual quedava reproduïda al vídeo que elaborà Barri TV, entitat popular que donava veu i imatge a la ciutadania del barri del Polígon de Llevant, a Palma.

En aquella entrevista enregistrada a Ciutat, Miren Etxezarreta parlava clarament sobre «Béns privats, béns públics i drets socials» i responia a la pregunta «Davant la crisi, s’ha de privatitzar?» Era l’any 2009, una dotzena d’anys enrere.

Les quatre jornades seguides d’aquell III Fòrum Social de Mallorca es desplegaren a la seu de la Delegació Territorial de l’ONCE, amb la participació de nombroses entitats i organitzacions socials mallorquines que s’hi arreplegaren entorn de les quatre taules rodones que hi havien muntat.

Justament fou Miren Etxezarreta la que, en bon dijous, inicià aquell Fòrum Social amb una intervenció magistral, a la seu de la Delegació Territorial de l’ONCE (carrer de Manacor, 8, Palma) .

En aquella ocasió la catedràtica emèrita, ja jubilada, va fer-hi una xerrada-col·loqui, oberta a tothom que en tengués ganes, sobre “El context polític i econòmic del procés de privatització dels serveis públics i socials”.

Tant de bo que la Coordinadora Balear per la Defensa de les Pensions públiques n’arribi a aconseguir la participació, en conferència telemàtica, de Miren Etxezarreta, una de les dones més actives a l’àmbit de les postures crítiques davant del sistema capitalista i, conseqüentment, a l’àmbit dels salaris i les pensions públiques que, si més no en aquest redol nostre, romanen en perill de ser privatitzades pel govern espanyol més progressista de la història.

A veure si, un cop programada i concretada la data d’una conferència telemàtica tan interessant com aquesta, la gent s’anima a participar-hi, via zoom, s’hi apunta i mira de fer-hi les preguntes i els plantejaments que consideri pertinents.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!