Rodamón

Llibertat, justícia, solidaritat

4 de febrer de 2021
0 comentaris

Arcadi Oliveres, gran lluitador cristià, ferm i infatigable

Quan la seva filla Victòria fa públic a twitter que l’Arcadi Oliveres i Boadella està greument malalt, que el seu horitzó és breu, però ple d’amor, i que la seva família ha creat una web per vehicular-hi missatges, no em puc estar de fer-hi arribar aquest:

«Benvolgut i molt recordat amic Arcadi,
Des de Mallorca et faig arribar la meva salutació amb una abraçada ben forta.
Moltes gràcies per haver compartit plegats la lluita per un món més just, que arribi a comptar amb més grans nivells de pau i democràcia veres.
Tant a l’illa (Son Bono… Fòrums Socials de Mallorca, Drets Humans, Justícia i Pau…) , com al Principat de Catalunya (FSCAT, etc.), hem treballat junts per descobrir i combatre els mecanismes d’opressió, dominació i dependència que el nefast i malèfic model capitalista de les nostres societats escampa i difon arreu del planeta. Hem procurat plegats “fer caure dels trons gent poderosa, per fer-hi pujar la gent més feble”.
Que Déu t’ho pag així com et mereixes, Ell qui en sap, pot i segurament també vol.
I tu continua compartint lluites aferrissades amb nosaltres, per a sempre més.
Una abraçada ben mulata!»

M’adon que hi ha certs moments, algunes trobades mantengudes amb n’Arcadi, que no podré oblidar mai: la de Son Bono, any 2005. Fòrum Social de Mallorca (FSMa), anys 2005 i 2009. Fòrum Social de la Mediterrània (FSMed), any 2005. Justícia i Pau, al Teatre Municipal de Palma, any 2007. Fòrum Social Català (FSCat) anys 2008 i any 2010..

Any 2005

Arcadi Oliveres al III Fòrum Social de Mallorca 
Un divendres del mes de març de l’any 2005 Arcadi intervengué a la sessió del III Fòrum Social de Mallorca. Es realitzà a la seu territorial de l’ONCE, a Palma, integrant una de les quatre taules rodones programades.

Era un extens programa d’activitats que havia estat elaborat per més d’una vintena d’entitats i organitzacions socials mallorquines, amb el lema «Per la defensa i la recuperació dels serveis públics».

Es tractava de la celebració del III Fòrum Social de Mallorca que contribuïa positivament a engrescar-hi gent i entitats mallorquines a continuar en les lluites desplegades al llarg de la història contra els efectes nefasts del sistema capitalista, a l’àmbit global i al local.

«Un altre món és possible», dèiem nosaltres. Ben cert. Però -com deia molt encertadament Arcadi Oliveres- «encara hi manca molta voluntat política i social»! Per això, insistia a dir-nos que calia treballar molt més intensament per obtenir-les totes dues, com més aviat millor…

Arcadi Oliveres al I FSMed (Barcelona)
Em sent molt orgullós d’haver pogut participar al primer Fòrum Social de la Mediterrània, celebrat a Barcelona l’any 2005, juntament amb representants d’altres entitats mallorquines, colze a colze amb n’Arcadi Oliveres, fervent impulsor del Fòrum Social Català de l’any 2008.

Arcadi Oliveres a Son Bono (Mallorca)
Més d’una quarantena de membres de l’organització Justícia i Pau de Catalunya i les Illes es reuniren a la Casa d’Exercicis de Son Bono, a Gènova, durant els dies 27, 28 i 29 de maig de 2005. Entre d’altres motius, per fer propostes que contribuïssin a dinamitzar democràticament el nostre sistema polític. Una trobada a Mallorca de Justícia i Pau, de Catalunya i de les Illes, en la qual vaig participar juntament amb n’Arcadi, aportant-hi reflexions sucoses.

Any 2007

Arcadi Oliveres al Teatre Municipal de Palma (Mallorca)
Amb el suport del Club Última Hora, Justícia i Pau organitzà al Teatre Municipal de Palma una trobada sobre el compromís en la solidaritat, amb motiu de la celebració festiva que les Religioses Trinitàries volien fer, en commemorar la seva presència perllongada a Amèrica Llatina durant les darreres dècades. Fou una trobada que girà en torn del compromís amb la pobresa, la guerra, la immigració i el medi ambient. Hi intervengueren Carmel Bonnín i Arcadi Oliveres, representant Justícia i Pau de Mallorca, i de Catalunya respectivament.

La conferència no podia ser més intensa i aclaridora: vivim en un món que reclama el nostre compromís ferm amb la pobresa, la pau, la immigració i el medi ambient, -els quatre eixos entorn dels quals girà la xerrada magistralment desplegada pel professor universitari i economista prestigiós Arcadi Oliveres-.

No podia ser més adient l’elecció que s’havia fet d’un conferenciant com Arcadi Oliveres per a un acte d’aquelles característiques: coneixia tots els fils amb els quals s’anava teixint la xarxa de què se servia l’actual model capitalista per engreixar una part petita del món, a costa de mantenir la major part de la població mundial dins la més esgarrifosa de les misèries.

Amb un conferenciant com aquell, la pobresa, les guerres, la immigració o el medi ambient deixaven de ser simples xifres i dades estadístiques, per transformar-se en realitats humanes ben punyents que reclamaven de part nostra, com a mínim, el compromís concret de rebutjar tot allò que esdevé superflu…

Arcadi Oliveres preparant el Fòrum Social Català 2008 (Barcelona-Mallorca)
Arcadi Oliveres, com a president de Justícia i Pau, entitat organitzadora del FSCat2008 entre d’altres, ens proposà d’aconseguir la subscripció lliure i voluntària a una llista de distribució per enfortir-ne la coordinació.

Mitjançant el primer comunicat, feia públic que un ampli ventall d’associacions, entitats, ONG i col·lectius socials catalans havien pres la iniciativa d’organitzar un Fòrum Social Català (FSCat) i convidaven la societat civil dels Països Catalans a participar-hi. L’FSCat responia a la crida que havien fet des de l’últim Fòrum Social Mundial (Nairobi) d’organitzar activitats locals en substitució de l’FSM, ja que aquest no se celebraria el 2008.

Davant d’una iniciativa impulsada, entre d’altres, per Arcadi Oliveres, president de l’entitat barcelonina Justícia i Pau, no volguérem romandre’n al marge. S’hi inscrigueren nombrosos representants d’organitzacions socials illenques..

Any 2008

Arcadi Oliveres al Fòrum Social Català (Barcelona) 
Arcadi Oliveres va participar molt activament en l’organització i realització del primer Fòrum Social Català, que se celebrà a la ciutat de Barcelona, entre el 25 i el 27 de gener de 2008.

Arcadi Oliveres al III Fòrum Social de Mallorca
Arcadi Oliveres i Boadella, economista i professor d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, intervengué el segon dia del III Fòrum Social de Mallorca, en una xerrada-col·loqui sobre “L’Organització Mundial de Comerç”. Se’n reproduí un extracte al vídeo elaborat per Barri TV, una iniciativa renovadora en l’àmbit de la participació ciutadana al barri del Polígon de Llevant, a Palma

Arcadi Oliveres explica connexió entre poder econòmic i polític (Barcelona-Mallorca) 
Convidats per la secció mallorquina d’ATTAC, poguérem seguir l’entrevista que varen fer a Arcadi Oliveres, qui respongué a temes puntuals com la connexió entre el poder econòmic i el poder polític, el G8 i el G20, o el rescat per part dels governs de la banca privada.

Any 2009

Arcadi Oliveres contra els paradisos fiscals (Mallorca)
Dia 13 de març, impulsada pel III Fòrum Social de Mallorca, es dugué a terme una xerrada col·loqui contra els paradisos fiscals, amb la intervenció d’Arcadi Oliveres i Boadella

Any 2010

Arcadi Oliveres al segon FSCat 2010 (Barcelona)
L’associació Drets Humans de Mallorca participa en el segon Fòrum Social Català que se celebra a la ciutat de Barcelona el darrer cap de setmana del mes de gener. Hi acudeix com una de les entitats adherides.

La darrera setmana del mes de gener de 2010 se celebrà a Barcelona el segon Fòrum Social Català -FSCat 2010, on vaig participar activament en representació de l’associació Drets Humans de Mallorca http://promocat.cecili.cat/post/82300

Es tractava d’una setmana de mobilitzacions i accions que contribuïssin a visibilitzar i potenciar els moviments socials i les propostes que plantejaven, aquí i ara, arreu dels Països Catalans, en vistes a la construcció d’una Europa i d’un Planeta més just, sostenible i solidari.

Hi participaren nombroses organitzacions i moviments socials, d’arreu dels territoris, que s’afanyaren a lluitar per un altre món possible, millor, en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives. http://promocat.cecili.cat/post/81762

Arcadi Oliveres a Can Alcover (Mallorca) https://vimeo.com/9390180
Amb el lema «Aturem l’Europa del capital i la guerra» s’organitza a Palma una xerrada-conferència en la qual intervé Arcadi Oliveres davant d’un públic nombrós que no cap dins la sala. El motiu venia donat per la presència a Ciutat de ministres del Govern, i per la creació del “Comitè de Benvinguda – Ministres de la Guerra”.

Es converteix en el meu senzill i modest homenatge al gran lluitador català Arcadi Oliveres i Boadella, a punt de partir cap a l’altre món, després d’haver-se afanyat moltíssim a millorar-n’hi la situació.

Per a mi, el bon amic ARCADI OLIVERES SEMPRE serà recordat com el gran defensor de la justícia, la pau, la solidaritat i la creença ferma en les possibilitats humanes d’accedir per la via de la lluita democràtica no violenta al món millor que Déu vol i desitja per a tota la humanitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!