Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

25 d'abril de 2014
1 comentari

La barberia

El barri nasqué entrat el segle XX, cases de pisos de dimensió i modernitat modesta s’aixecaren entre camps, barraques, alguna fàbrica tèxtil amb habitages per als obrers, masies amb hort que semblaven voler conservar el record del poble i paisatge oblidat.

Del barri d’antany romanen algunes imatges que es resisteixen a desaparèixer entre cafeteries, botigues de cigarretes electròniqes, de clíniques dentals, fleques i basars. Les barberies.

De lluny veu l’hèlix on giren les bandes vermelles i blanques, el senyal antic de l’Edat Mitjana que recorda l’origen del barber, el tallador de cabells, afaitador de barbes, queixalador i factor de sagnies terapèutiques. El barber-cirurgià vestit des de l’any 1210 per llei amb el manil curt per a diferenciar-se del cirurgià acadèmic que vestia el manil llarg. El barber-cirurgià de roba curta.

De lluny veu les barres vermelles i blanques girant que recorden les benes blanques i les tacades de sang de la pràctica mèdica de l’ofici. Hi veu la cortina, com la que als temps gòtics identificava la barberia, la tenda que tenia el “dret de tenir cortina” pagant un cens anual. Ja no hi ha a les finestres les ampolles plenes de sang per a publicitar que el barber era sagnador, anunci prohibit a la ciutat al segle XIV pel Consell de Cent.

Passa pel davant de la barberia del barri, hi ha butaques i uns bancs on homes esperen mentre xerren. És un espai de sociabilització masculí, reservat als homes, com ho fou al 1300 quan es prohibí que les barberies obrissin els diumenges.

L’hèlix que fa girar les bandes de color conserva tossudament l’antiga història del barber-cirurgià que acabà l’any 1860 amb la prohibició de practicar cirurgia.

De lluny veu la barberia, el record entranyable del barri que nasqué entrat el segle XX. El seu barri. 

  1. era tota una institució. I les barres vermelles i blanques inclinades…
    Ara tampoc hi ha barbers sinó perruqueries. L’atenció es porta més aviat a la closca i no a cobrir les mandíbules; aquestes cadascú se les “vesteix” a casa al seu bell caprici. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!