Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

5 de març de 2014
10 comentaris

El valor d’un cognom o la importància de dir-se Ernest M.

Què aporta el “fitxatge” d’Ernest Maragall a la candidatura d’ERC a les eleccions europees?…

Hi ha qui ha dit que és la demostració de la voluntat integradora d’ERC, no ho crec. Ernest Maragall no pertany al PSC, el partit del qual fou fundador, no és cap figura clau pública en la història del socialisme català, no és en Pasqual, ha estat durant molts anys a l’Ajuntament de Barcelona el germà invisible de l’Alcalde. Quan en Pascual es retirà de la vida política, en Montilla el succeí a la Presidència de la Generalitat i nomenà Ernest Maragall conseller d’Educació, el que s’entengué com la reparació del deute. Acabat el tripartit, Ernest Maragall romangué al buit, desclassat dins del PSC. El partit, NEC, que fundà, ha fracassat en l’objectiu d’ésser l’aixopluc dels socialistes descontents, “òrfes de partit”.

Què ha mogut Junqueras a “fitxar” Ernest Maragall?.

 

Aconseguir la inclusió a la candidatura d’ERC d’un membre conspicu del PSC, crític amb la direcció del partit, hagués estat sense dubte una manera explícita de demostrar la voluntat d’ERC d’ésser l’esquerra socialista catalana del futur. Probablement aquest era l’objectiu de la recerca, fins avui, infructuosa. Ernest Maragall n’ha estat el succedani, no és membre del PSC, no és una personalitat conspícua, té qualitats i currículum i té quelcom impagable, el cognom.

Oscar Wilde ja ho profetitzà en una obra teatral d’èxit, “La importància de dir-se Ernest”. 
Junqueras n’ha fet la paràfrasi, la publicitat electoral en farà la resta, hi veurem un cognom amb majúscules. ” Vota MARAGALL”, i la imaginació en farà la resta.

  1. hi farà molt sobre tot si ve acompanyada d’una adequada “presentació” als mitjans.
    Trobo la descripció molt encertada.
  2. Benvolguda,

    Penso que ERC ha comès una errada molt greu. Com ben segur esteu informada, la gestió de l’Ernest Maragall a la conselleria d’Educacio fou pèssima. O si més no, aquesta fou una percepció generalitzada entre el professorat. De fet, fou capaç d’unir a un col·lectiu prou heterogeni en contra seva. I es fa molt difícil obtenir legitimitat quan un sector tan estratègic i tan essencial arreu del país com el conjunt de la comunitat educativa, es té en contra. 
    Més enllà del nivell d’acord o desacord que hom es pugués sentir respecte a les seves polítiques i iniciatives polítiques, les formes compten.  I aquestes no es van caracteritzar precisament per generar consensos. De fet, la seva etapa al capdavant de la conselleria és recordada com a calamitosa.

  3. …que els meus ex-companys de feina al nord del Sènia no estan molt contents de la seva etapa con a Conseller d’Ensenyament (bé, ells deien Educació).
  4. Li dóno en part la raó. I tanmateix és més important pel país del que sembla. Penso que som conscients de que els espais polítics estan patint moviments en totes direccions. El gest de Maragall, certament, obre ERC a ser el pal de paller de la socialdemocràcia de la Catalunya independent. N’hi falten molts,encara, però ja s’hi acostaran. Al costat de l’espai del Liberalisme, penso que CiU es consolida i que comencen a sortir noms com Santi Vila o el mateix Espadaler, que podran aportar a la Catalunya que ve moltíssimes coses i totes elles molt interessants. Finalment, crec que el país necessita un tercer espai amb tota l’esquerra alternativa de les CUP-ICV que no han de patir la condemna de ser un apèndix de cap espai, sinó tenir opcions reals de poder arribar al Govern algun dia. Aquests 3 grans espais que m’agradaria en la Catalunya que voldria, deixen de banda un debat difús de dreta-esquerra que a Espanya ha estat responsable d’un bipartidisme que degenera la Democràcia , i a Catalunya d’un tripartit com a suma de sigles sense projecte compartit com únic camí del necessari relleu en el Govern. De la mateixa manera que sabem que deixarem de ser nacionalistes quan siguem nacionals normals, i deixarem de ser independentistes quan siguem independents normals, crec que hauríem de valorar els gestos polítics i les fotos amb la mirada posada cap el futur que construim tots plegats. Ens falten més debats sobre el marc que hem de construir perquè tots tinguem opció de Govern. Començar a parlar de les Constitucions Catalanes com a marc.Crec que hauries sentir alegria pel país que el cognom Maragall se sumi a un partit “dels teus” com ha de ser també ERC. Al capdevall, no és un cognom que faci mal al partit que ha recuperat una nació que semlava que existia només en els llibres d’història, i del qual vostè n’ha estat una consellera de molt bon record. Del vostre somni durant els difícils anys de la transició, en va sortir un gran país. Ara toca a uns altres, i els que són de la vella escola és bo que posin el seu capital pels nous, encara que vinguin d’un fracàs o amaguin morts a l’armari. Es el futur del país el més important.  Mai oblidaré els cartells de CiU a les primeres eleccions municipals : “Reconstruïm Catalunya des dels Ajuntaments”. D’això es tractava.Reconstruïr. I es va fer amb ex-alcaldes de l’antic règim. Doncs ara toca un “Construïm el nostre Estat”. El gest de Maragall s’ha d’entendre des de l’honestedat d’aquest propòsit. O és que no ha obert una pista d’aterratge per a desenes de socialistes que a les municipals del 2015 es queden sense referents? La clau no són les europees, sinó les municipals. I l’espai que guanyi Junqueras, no és el mateix que el de CiU. Alegrem-nos-en.
  5. Sí Carme Laura, i tant que sí, que hem comprat un cognom. I què passa? És quelcom vedat a les classes i partits populars, poder fer això?
    De ben segur hauràs i haurem de veure terratrèmols més grossos a mida que s´acosti l´hora del 9-N. I si les municipals ens enganxen dins la marabunta espanyola, tal com és de preveure, encara les veurem de més grosses. Alcaldes i Regidors a centenars passant-se a les llistes i les sigles d´ERC. Repeteixo, és dolent això?, ens és vedat? No, oi?
    No serà l´únic cognom rellevant que s´aixoplogarà sota el rètol d´ERC, doncs com saps prou bé, a Mollet hi ha moviments de la família d´un dels “padres de la constitución española”, per tal de fer aquest escac i mat. En les properes hores, un socialista i ex Ciutadà pel Canvi, fill d´un altre cognom de raça, s´afegirà a les llistes europees d´ERC.
    Maragall, Comín, Tura i … els que vindran, doncs Catalunya no pot quedar-se sense el referent que significava el PSC (hores d´ara mort i enterrat) i és per això que aquest imaginari col.lectiu, es traslladarà de seu, des de Nicaragua cap a Calàbria.
  6. La història del país, malauradament s´ha basat moltes vegades en cognoms i llinatges i, en certa manera, així ens ha anat.

    escollir un càrrec perque té un carnet, és el nebot de la consellera i per tant molt bon noi o té un cognom que el blinda malgrat pugui ser, fins i tot retardat, han portat aquest país pel pedregar.

    no fa massa el gran Kissinger deia que el nou ordre mundial farà desaparèixer molta gent entre patiment i dolor però…els que quedin (pressuposant que ell i la seva nissaga estaran entre els escollits, naturalment) viuran molt millor. Repugnant, oi? doncs és la mateixa lògica aplicada a la política en aquest país durant molts anys i a imatge de la metròpoli de la qual renega però imita en tics fastigosos.

    Tant de bo aquesta sia una de les assignatures pendents a resoldre en el nou estat que ve, on privi la capacitat real i la bona fe, arrassant per sempre més amb el domini de les elits (que segons com apliques el terme va trencar de riure) com el més natural fins i tot per nens de p3 

  7.   Gràcies: el referent teatral és ben trobat tanmateix,  només petit  apunt lingüistic: recordem que OW va jugar, també, amb la fonètica emprant l’adjetiu earnest (seriós, honest) per al tìtol, i el nom Ernest triat per a un dels protagonistes de la seva darrera i juganera comèdia. Dues paraules homófones en anglés pero no gaire en altres llengues, per això qui ho sap i vol respectar la intenció original  de l’autor, utilitza, p. ej. en català, franc i Frank.
    En aquest context, anomenar-se Ernest no ès gaire important malgrat sovintejades traduccions que hem vist al castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!