Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

20 de desembre de 2010
0 comentaris

La plataforma de diàleg portuguesa, mecanisme per reduir municipis?


El govern portuguès ha entrat al club de governs europeus, on el debat de la reforma dels ens locals (autarquias locais) també ha entrat a l’agenda política-governamental.
La setmana passada, a través del secretari d’estat d’Administració Local, es va anunciar públicament la constitució d’una “plataforma de diàleg”, que comporti iniciar a la propera primavera propostes sobre la reorganització i/o redimensionament dels governs locals, municipis i freguesias. Actualment, Portugal té 308 municipis (concelhos), 4.260 “freguesias” (una espècie d’Entitats Municipals Descentralitzades EMD, com a subdivisions de tots els municipis) i 57.445 electes. Els municipis s’agrupen amb uns districtes de gestió i normalment de planificació. Al Portugal continental ens són 18.////seguiu////       

     

El president de l’associació nacional de Freguesias (ANAFRE) ha confirmat que acceptaran participar en aquesta plataforma, sobretot per clarificar i millorar el mapa competencial, però també per aclarir el rol de representativitat de la mateixa ANAFRE i l’Associació nacional de municipis portuguesos, fent palesa, en el fons, la pugna que existeix sobre la representativitat i valor d’uns i altres.

Les primeres reaccions d’aquest cap de setmana davant l’anunci, i primers posicionaments respecte a possibles conseqüències, ja són presents. Per exemple, Carlos de Abreu Amorim, especialista en dret administratiu i local: “oajuste à realidade de concelhos e freguesias pode ser favorável, mas o processo pode causar alguma crispação e alguns problemas no país”. Així com també ja han aparegut els primers posicionaments a la reducció de municipis, com per exemple, Antonio Meiriho que defensa la disminució del nombre de governs locals, així com també la conseqüent reducció d’electes locals, molts més, més de tres vegades les de Catalunya: “implicações na redução das estruturas das assembleias municipais e também nas estruturas de apoio das autarquias, que não precisam de ter tantos vereadores”. Aquest posicionament és vist amb certa simpatia pel govern des del 2005, però fins ara no semblava que hagués entrat a l’agenda política.

 

Cada país té les seves característiques, però per contextualitzar la informació respecte Catalunya aquí van algunes dades. Catalunya té 32.000 quilòmetres quadrats i Portugal 92.000. Catalunya té uns 9.000 electes locals i Portugal 57.000. Catalunya 947 municipis i 62 EMD´s i Portugal 308 i 4.260 freguesias. Tot això amb 7.5 milions d’habitants a Catalunya i 10 milions a Portugal. La darrera i evident diferència, n’hi ha uns que són estat i els altres encara no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!