21 de febrer de 2007
2 comentaris

Reforma Universitària

Ahir, el Ministeri d’Educació i Ciència, va publicar un document de treball que enumera les matèries que hauran d’estudiar els estudiants universitaris que vulguin obtenir un grau. Aquest és un document annex al que va publicar el novembre sobre directius per a l’elaboració de títols universitaris de grau i màster i sobre l’organització dels ensenyaments universitaris a Espanya.

Tal com està establert actualment pels decrets de grau i postgrau que ja s’apliquen per aprovar estudis universitaris (fins a dia d’avui només màsters oficials), les llicenciatures i diplomatures desapareixeran. Tal com es publicava en un estudi fet pel Comissionat per a Universitats i Recerca, la gent ha sentit molt a parlar del procés de Bolonya, la reforma de Bolonya, però la majoria de la gent no sap què és ni què serà exactament.

El que hi ha definit fins al dia d’avui és el següent. (CONTINUA)

És molt senzill, segons la normativa actual hi hauran dos cicles: el grau i el postgrau (màsters).

El grau s’ha regulat però no s’ha aplicat i ara ja es pensa a organitzar-lo diferent. El document esmentat anteriorment descriu la proposta del Ministeri. Aquesta estableix que caldrà cursar 4 anys per obtenir el grau, cosa criticada, perquè amplia la despesa de la universitat.

El postgrau el formen màsters oficials que ja s’han posat en marxa aquest curs. Concretament a Catalunya se n’ofereixen 154, molts d’ells a preu públic (depenen si la universitat que l’ofereix és pública o privada) i es preveu aprovar-ne uns 150 més.

Centrant-nos amb la proposta del Ministeri pel grau, el document estableix que només hi haurà cinc títols de grau: Art i humanitats, Ciències, Ciències de la salut, Ciències socials i jurídiques i Arquitectura i enginyeria. Cada títol oficial tindrà una especialitat, així doncs, els títols seran, per exemple, de la següent manera: "Grau en ciències socials i jurídiques: dret", "Grau en arquitectura i enginyeria: enginyeria de camins, canals i ports", "Grau en ciències: biologia" etc…

El document fet públic ahir llista les matèries que han de contenir els plans d’estudi de cada tipus de grau.

Així, doncs, per obtenir el títol de grau en art i humanitats: "el que sigui" caldrà cursar obligatòriament les següents assignatures: antropologia, art, economia, ètica, expressió artística, filosofia, geografia, història, idioma modern, llatí, llengua, lingüística, literatura i sociologia.

Resum: el primer curs universitari serà una espècie de COU que ajudarà millorar el nivell que porten els estudiants provinents del batxillerat.

És força conegut que amb la reforma dels estudis de primària i de secundària el nivell dels estudiants ha baixat i molt, cal per tant un curs que els prepari per els següents cursos universitaris.

Qüestions: la Universitat ha de salvar el mal resultat de la reforma de primària i secundària? Quin idioma s’impartirà a l’assignatura: "Idioma Moderno" i a l’assignatura de "Lengua"? I a "Ética" què s’ensenyarà?

Segur que en teniu moltes més!

  1. El nivell no ha deixat de baixar des de que es va canviar el COU pel PRE. A cada reforma de l’ensenyament el nivell ha baixat un graó. 
    I si cal un curs, però abans d’entrar a la universitat.
    Què hi farem.

  2. Quanjo estudiava, el primer curs era una mena de repetició del COU, per tal d’anivellar i sedimentar coneixements de secundària. A la reforma dels 90, el primer curs general va desaparèixer en alguns llocs, i els cinc anys de llicenciatura van reduir-se formalment a quatre. Ara es vol tornar a posar un curs general.

    Oscil.lacions. La Universitat se’n sortirà. Millor dit, l’ensenyament superior. Amb el procès de Bolonya o amb la reforma que porti el nom d’on sigui. Les ganes d’aprendre sempre hi són.

    Deu ser que avui sóc optimista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!