10 de maig de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Un lloc idíl·lic per poder enlairar l’esperit : Fundació ACA,Son Bielí, Búger

En Cecili Buele deia Búger captiva la gent que hi va… i la música que es crea a Son Bielí atrau i concentra grans dosis d’energia positiva, gràcies a l’artista i compositor atípic Antoni Caimari.

El 25 d’agost de 2008 el Diari Balears publicava un article de Biel Massot i Muntaner: ACA, la mística de la creació

Al bell mig de Mallorca s’hi aixeca Son Bielí, un lloc idíl·lic per poder enlairar l’esperit cap als mons de la meditació i de la creació. Antoni Caimari, creador de la Fundació ACA, ha fet realitat el seu somni.

Son Bielí es troba en un vessant del poble de Búger i, per això, un extrem de la casa està plenament integrat dins la zona urbana, mentre que l’altre s’endinsa dins el Pla i el Llevant de Mallorca fins allà on la vista és capaç de colombrar. Aquesta característica el fa un lloc idíl·lic per poder enlairar l’esperit cap als mons de la meditació i de la creació, que és precisament el que pretén el fundador d’ACA, el pobler Antoni Caimari, un singular personatge, mescla de visionari i de creador, místic, bohemi i “guru” que, fort i no et moguis, ha duit el seu somni endavant, tot i els entrebancs administratius i les incomprensions de diversos sectors de la casta política.

La finalitat de la Fundació ACA (Àrea de Creació Acústica) és, especialment, la divulgació dels compositors actuals, però també la dels músics en general, igual que dels intèrprets i de les altres arts. Per aquest motiu, l’entitat comprèn una sèrie de branques que tracten de diverses facetes de l’art i de la cultura, com són l’Aula poètica, els Amics de l’orgue, l’Aula de gastronomia o l’Àrea d’imatge. Però no s’acaba aquí. També té l’Àrea artística, que s’ocupa del Festival de compositors, altrament anomenat Encontres; la Traditio art, branca especialitzada en música tradicional; la UM (Unió de Músics), que funciona com a discogràfica; i Sa Vacal, que és un espai verd obert a la societat i que recull una col·lecció de plantes autòctones. Finalment, està en projecte la construcció d’unes dependències per ubicar-hi el Centre de recerca i documentació històrica i musical de Mallorca, que tindrà el seu lloc enmig d’aquesta increïble polis cultural.

Encara que avui el més visible és la biblioteca de gastronomia i temes de medi ambient, resulta més que evident que tanta activitat ha de generar molta de documentació. Tenint en compte que la Fundació es creà el 1978, parlam de trenta anys de produir i arreplegar material d’índole molt diversa que servirà per bastir un complex integrat per un arxiu, biblioteca, partituroteca, discoteca, videoteca i filmoteca. I això sense comptar-hi les edicions pròpies ni l’arxiu fotogràfic de les activitats realitzades, que supera les 80.000 imatges.

S’ha de pensar que, en el fons històric de la Fundació, hi ha un valuós patrimoni . Els creadors poden accedir a les cel·les de Son Bielí per entrar en contacte amb ells mateixos i amb l’univers que els envolta. Tota una filosofia enmig d’un lloc únic.

Fins aquí l’article. Anau fent boqueta. Allí us esperem, una experiència, que batega des del cor i les parules estimades fins el lloc idíl·lic que ens acull.

Imatge: pàgina web Fundació Aca

Text: Diari Balears, recollit per Victòria del pèndol de petites oscil·lacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!