Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

6 d'abril de 2019
0 comentaris

Comprendre la crisi catalana

El llibre de Nicolas Marty « comprendre la crise catalane » que acaba de ser publicat al mes de març de 2019 pel editorial Cairn (éditions Cairn)  de Morlaàs (municipi bearnès al departament dels Pirineus Atlàntics) és el primer i potser  l’únic llibre publicat en francès a França que relata la crisi entre Espanya i Catalunyà i el procès sense adoptar un punt de vist unionista.

L’autor que és catedàtic d’història a l’universitat de Perpinyà denúncia el fet que la premsa francesa ha adoptat des del inici de la crisi a Catalunyà el punt de vist del govern espanyol i de la premsa de de Madrid sovint sense el mínim de seny crític.

Denúncia també la relativa ignorància en la qual és queden els grans mitjans de comunicació nacionals a França sobre el tema.

L’objectiu de l’autor és de donar eines als lectors francofons per permetre’ls de comprendre els reptes essencials de la crisi catalana i d’explicar els seus arrels històrics.

Els primers capítols del llibre tracten del « pes de l’història » des del any 1469 quan el casament dels reis catòlics va  donar origen a la unió de les corones de Castilla i d’Aragó.

Però l’autor fa sobretot una anàlisi dels esdevieniments de 2010 fins avui. El text és ponctuat de requadres explicatius molt pedagògics on dona explicacions sobre temes il.lustratius molt diveros com esquerra republicana de Catalunya, el manifest del far de Sant Sebasità, societat civil catalana, el major Trapero, el cant dels Segadors o el futbol club  Barcelona.

La part conclusiva dell libre de Nicolas Marty recorda el paper sense cap dubte negatiu de les institucions europees que van rebutjar de considerar que la crisi catalana és una crisi de nivell continental que qüestiona el vincle entre els ciutadans europeus i els estats, la forma de govern i els drets de les entitats teritorials dins dels grans estats europeus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!