La premsa suïssa anuncia la visita de Carles Puigdemont a Ginebra

Diumenge 18 de març, Carles Puigdemont, anucia la premsa suïssa, participarà a Ginebra al festival internacional del film sobre els drets humans.La premsa de la confederació helvètica informa  que hi participarà a un debat amb Micheline Calmy-Rey que fou membre del govern confederal i presidenta de la confederació helvètica fins a l’any 2011 i que va jugar un important paper en el reconeixement internacional de l’estat independent del Kosovo.

L’estada del president Carles Puigdemont a Suïssa durarà uns quants dies. Donarà també una conferència al graduate institut dimecres que ve.

El diari de Lausana « Le matin » publica el llaç twitter d’una entrevista amb el president Carles Puigdemont  feta a Brussel·les pel il·lustissim journalist suïs de la televisió suissa de parla francesa (RTS) Darius Rochebin on Carles Puigdemont no descarta el model confederal suïs per Espanya. « Si Espanya fos organitzada com Suïssa no hauria hagut cap problema » va hi declarar el president de la generalitat.

El mateix diari afegeix que el portaveu del ministeri federal suïs d’assumptes estrangers va declarar que l’estada de Carles Puigdemont a Suïssa es troba en el marc jurídic de l’acord europeu de Schengen relatiu a la lliure circulació de les persones que permet que Carles Puigdemont, com a ciutadà espanyol, pugui circular lliuarament en tot l’espai Schengen. Podrà a Suïssa, afirma el portaveu, pronunciar discursos polítics respectant l’ordre jurídic suiss.

« Le matin » escriu que la fiscalia general de l’estat espanyol, desprès de l’anunci del viatge de Puigdemont a Ginebra, ha demanat al govern suïs de sol·licitar les autoritats competents a fi de determinar si la detenció o l’extradició del president de la generalitat és possible.

La premsa suïssa recorda que el dijous 15 de març de 2018, la fiscalia va demanar a jutge del tribunal suprem de Madrid d’estudiar la possibilitat de limitar la validesa del passaport de les persones « en fugida » atès que la llei espanyola permet la confiscaciٕó d’un passaport o la  suspensió de la seva validesa si escau una mesura cautelar de privació de llibertat.

El diari suïss « Le temps » relata que, segons fonts diplomàtics espanyols a Suïssa, la visita de Carles Puigdemont a Suïssa provoca « escarritx » (« grincements de dents » formulació que significa en francès irritació) perquè el cas català podrà ser evocat al costat d’aquest de Síria, d’Iraq o de Palestina.

El cap editorial del festival internacional del film sobre els drets humans de Ginebra, ecriu  “ Le temps”, instisteix sobre la pertinència del debat  que serà un débat altament polític que cal tenir lloc avui i que es relatiu al dret dels pobles a disposar d’ells mateixos.

____________________

A aquest bloc :

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *