Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

3 d'octubre de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Toni Roig, Al-Mayurqa: música mallorquina i independència nacional

Toni Roig, del grup Al-Mayurqa: records d´una experiència inoblidable: música, pintura i poesia d´avantguarda a les Illes

 

Per Miquel López Crespí, escriptor 

 

Per l’agost de l’any 1996 un grup d’artistes (pintors, músics, escriptors) decidírem entrar en contacte amb l’Ajuntament de sa Pobla. La proposta era unificar les experiències musicals de Toni Roig i el grup Al-Mayurqa amb la pintura d´Esperança Mestre i la poesia de qui signa aquest article. La corporació municipal i Ramon Molina, el director del Museu d’Art Contemporani, donaren suport a aquesta mostra d’art d’avantguarda de les Illes que unificaria poesia, música i pintura. La nostra proposta era prou agosarada: enllestir un experiment únic dins l’art a Mallorca. És evident que tothom està acostumat a veure, a contemplar, a "consumir" (que dirien els situacionistes dels anys seixanta) art per "separat". La gent va a una exposició de quadres, a un concert musical, o compra un llibre de poemes. Els artistes, de tots els camps sense excepció, treballen cada un pel seu compte. No s’unifiquen experiències artístiques; no es treballa en conjunt. Nosaltres (Esperança Mestre, el grup musical Al-Mayurqa i jo mateix) volíem fer un experiment nou. Rompre barreres, intercanviar experiències de creació; experimentar, en definitiva, una altra manera de fer art a les Illes. Abans -i particularment- havia provat d’interessar determinats responsables culturals (molt d’"esquerres" ells, però sense gens ni mica de sensibilitat envers l’art d’avantguarda, disposats -no en mancaria més! a donar milions a qualsevol conjunt andalús o a qualsevol intel× lectual de moda a la península o a París, però ni una pesseta per a cap provatura d’empenta que sortís de Mallorca).  [Continuar]

L´Ajuntament de sa Pobla, com explicava una mica més amunt, s’oferí en tot el que necessitàssim. I encara ens digueren que es sentirien molt honorats de poder ajudar en la realització d’aquest experiment únic a Mallorca i, pel que intuïa i endevinava, d’alçada vertaderament internacional. Així ens ho feren saber. Esperança Mestre, tots els components del grup musical Al-Mayurqa i jo mateix ens posàrem a treballar de ferm.

El Diari de Balears informava el 19 d’agost de 1996 de l’esdeveniment que es preparava a sa Pobla. Bartomeu Picornell deia: "La poesia de Miquel López Crespí serà traduïda, però no a altres idiomes, sinó a altres arts. Esperança Mestre, professora de Dibuix a un institut d’ensenyament secundari i il× lustradora de diversos llibres, treballa actualment en la lectura pictòrica d’un poemari de l’autor pobler i probablement, això encara és incert, un popular grup mallorquí musiqui els seus poemes.

‘El que és cert i segur és que el Museu d’Art Contemporani de sa Pobla vol fer una exposició on es combinin la poesia de López Crespí i la interpretació que en fa Esperança Mestre.

‘La idea ha partit del director del museu i del batle de sa Pobla. Miquel López va dir a Diari de Balears que estava molt il× lusionat amb aquesta iniciativa que es duria a terme durant les properes festes de Sant Antoni.

Diari de Balears es va posar en contacte amb Esperança Mestre perquè comentàs el seu treball.

‘Mestre fa feina sobre els poemes de Planisferi de mars i distàncies (premi Joan Salvat Papasseit 1995), el darrer poemari publicat per López Crespí.

‘La pintora, que va començar a exposar el 1973 a la Llibreria Tous, va declarar que era ‘amiga des de feia molts d’anys i que sempre l’ha trobat un autor molt coherent i independent’.

‘Pel que fa als punts de contacte entre ambdós artistes, Mestre va dir: ‘Jo som de poble, concretament de Felanitx, i a la poesia de López Crespí hi ha una evocació nostàlgica de la infantesa a sa Pobla, un sentiment de solitud a la Palma urbana, amb el qual em sent particularment identificada. A més, López Crespí parla del desencís de la nostra generació i té una ironia que combina molt bé amb el meu caràcter’.

‘Quan Diari de Balears li demana sobre les dificultats de la tasca, la pintora afirma: ‘a un poema pots trobar una imatge a cada vers, però el que jo he de fer és cercar-ne una que en faci la síntesi’.

Planisferi de mars i distàncies (Columna, 1996) està format pel recull de dos treballs poètics: Planures de sorra que va obtenir el premi Miquel Martí i Pol 1994, i el que dóna títol al llibre que va guanyar el premi Joan Salvat Papasseit 1995.

‘Entre els llibres de poesia que aquest col× laborador de Diari de Balears ha publicat en els darrers anys podem citar Tatuatges (Castelló, 1986); Mestral (València, 1984); Foc i fum (Barcelona, 1984); El cicle dels insectes (Editorial Moll, 1992); Les Plèiades (Andorra, 1994); Els poemes de l’horabaixa (Andorra, 1994); Punt final (Editorial Moll, 1995); L’obscura ànsia del cor (UIB, Mallorca, 1996) i Planisferi de mars i distàncies (Barcelona, Editorial Columna, 1996), entre molts d’altres".

Però investiguem qui eren els artistes engrescats en aquesta experiència. Parlarem primer d’Esperança Mestre. Esperança Mestre neix a Felanitx el 18 de desembre de 1943. Estudia a l’Escola d’Arts i Oficis, de Palma, a l’Escola Internacional de Pintura Mural de Sant Cugat i a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona), on es titula l’any 1966.

Ha realitzat exposicions individuals a: Llibreria Tous (1973); Art Galery (1974); Galeria Tebas (Madrid, 1975); Centre Cultural del Port de Pollença (1975); Sala de Cultura "Sa Nostra" (Felanitx, 1975); Llibreria Tous (1975); Museu de Mallorca (Palma, 1978); "Cavall Vermell" (Felanitx, 1980); Centre d’Expositors (Inca, 1981); Galeria Joaquim Mir (Palma, 1985); Banca March (Palma, 1988 i 1998); Estació de Sineu (1989)…

La música la posà el grup mallorquí de música tradicional AlMayurqa, que obtenia fa uns anys, per votació popular, el premi Cerverí a la millor lletra de cançó. Això s’esdevenia en la nit dels Premis Literaris de Girona. Hi concursaven un total de setanta-sis discos, els quals s’anunciaven als programes Èxit, Catacrac i Babel de Catalunya Ràdio i per l’emissora Rac 105. El jurat era el públic de tots els Països Catalans que, amb les seves trucades, decidiren el premi. En el grup, fundat per Antoni Roig, hi són presents amb la seva veu i instruments: Aina Jaume (violí); Neus Jaume (flautes); Maria Vilches (percussió); Joan F. Escudero (llaüt, mandola); Miquel Carbonell (guitarró); Gaspar Jaume (baix); Josep Lluís Cádiz (baix, guitarró); i Bernat Cabot (violí). La cançó guardonada en el II Premi Cerverí de Lletres per a Cançons va ser Mai l’amor és impossible, i és una història d’amor entre una adolescent i un adult que demostra que tot i les diferències d’edat, l’amor és possible. Al-Mayurqa va ser fundada el 1994 i els seus components tenen una llarga experiència en altres formacions musicals de les Illes.

Aquesta important provatura d’art mallorquí d’avantguarda obtingué un èxit rotund i sense discussió. Tota la premsa de les Illes, mitjans de comunicació (ràdio i televisió) se’n feren ressò. Per posar-ne un exemple, el diari Última Hora de 12 de gener de 1997, deia, en una crònica de Joana Melis sota el titular "Una manifestació cultural une en sa Pobla poemas, pintura y música": "Poder conocer los poemas del poeta pobler Miquel López Crespí, a través de la pintura de la artista Esperança Mestre y del grupo musical Al-Mayurqa, acaparó la atención del numeroso público que acudió a la inauguración en sa Pobla de tan singular exposición.

‘La artista Esperança Mestre ha querido plasmar en cada uno de los cuadros expuestos, en la sala de Es Cavallets de sa Pobla, uno de los libros de poemas de Miquel López Crespí.

‘El poeta, por su parte, ve en el acto, que tuvo lugar en sa Pobla el pasado viernes día 10, con motivo de las fiestas de Sant Antoni, una forma de divulgar su trabajo… Así lo manifestaba Miquel López, que mostró su satisfacción y agradecimiento a todos los que han hecho posible que sus poemas hayan podido ser pintados y musicados.

‘El acto contó con la presencia del alcalde de sa Pobla, Jaume Font, y distintos ediles del Consistorio municipal. La música del grupo Al-Mayurqa… sus voces dieron a conocer varios de los poemas de Miquel López Crespí, concretamente de su último libro editado Planisferi de mars i distàncies (Editorial Columna). La exposición consta de 20 obras y ha sido organizada por el Ajuntament de sa Pobla y el Museu d’Art Contemporani. Los cuadros quedarán expuestos hasta el próximo día 2 de febrero en la sala de Es Cavallets. El poeta no descarta la posibilidad que esta iniciativa cultural, que ha tenido lugar en sa Pobla con motivo de las fiestas de sant Antoni, pueda disfrutarse en otras galerías. Sin embargo recuerda que ‘de momento es una exclusiva de sa Pobla’".

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!