El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

23 d'octubre de 2008
0 comentaris

Els socialistes. a mata-degolla

Qui va dir que el PSC a la comarca havia entrat en una època d’estabilitat i tranquil·litat? El congrés que va tenir lloc aquest cap de setmana passat a Badalona ha demostrat que hi ha una lluita de poder oberta entre el primer secretari de la Federació del Barcelonès Nord i alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, per una banda; i l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, que compte amb el suport incondicional de la família casquetista, de l’altra. Diguin el que diguin, hi ha ball de bastons.

La renovació de l’executiva de federació del PSC ha estat de tot menys plàcida. Badalona va decidir que plantaria cara al poder colomenc, del qual n’és el màxim exponent l’alcalde de Santa Coloma i reescollit primer secretari, Bartomeu Muñoz. Els badalonins volien jugar fort. Jordi Serra, l’alcalde de la ciutat, sabia que podia comptar amb el suport unànime de la delegació badalonina. En primer lloc perquè el sector que lidera el militant de base Fermín Casquete li dóna suport incondicional i després perquè Josep Duran, que ha recollit l’herència d’Eduard Tortajada, i ja aglutina a l’entorn d’un 40% de l’agrupació local, està disposat a jugar un paper de frontissa entre les voluntats de la majoria del partit a Badalona i els interessos de la direcció comarcal. El sector de Duran no qüestiona la necessitat de tancar files a l’entorn de Jordi Serra com a figura institucional a potenciar, però sí que vol evitar que l’unitat «sigui confosa amb l’unitarisme, que imposa voluntats únqiues», m’explicava un dirigent afí a Duran.
Sabent que disposava d’aquest suport, Serra va decidir plantar batalla als interessos de Muñoz i de l’agrupació colomenca, encara majoritària a la comarca, disputant noms i posicions a l’executiva comarcal. Qui va rebre? Com passa darrerament, Francesc López Guardiola. L’exregidor de Badalona, defenestrat de les llistes als darrers comicis, volia conservar el càrrec de viceprimer secretari, cosa que de cap manera estava disposat a acceptar Serra. Segons un dirigent casquetista, l’intenció de vetar López Guardiola pel càrrec responia a l’interès de col·locar una figura de pes, a ser possible un alcalde, com a màxim representant de la Federació en lloc de Muñoz, a qui acusen d’absentar-se «amb massa facilitat». Segons aquesta mateixa font, els casquetistes no descartaven que López Guardiola formés part de l’executiva però es negaven en rodó a que ocupés una posició de tanta rellevància. L’entorn de Duran matisa aquesta «bona predisposició» i assegura que, en el cas de López Guardiola, «es pretenia una autèntica caça de l’home en la qual nosaltres no estàvem disposats a participar».
Fonts pròximes a Bartomeu Muñoz asseguren que l’alcalde badaloní té una autèntica fixació per «esborrar del mapa» López Guardiola i només s’expliquen «aquesta fixació» pel fet que Serra el veu com un rival que li podria disputar l’alcaldia de Badalona si no revalida uns bons resultats a les pròximes municipals. D’altra banda, aquestes mateixes fonts aseguren que qui més interessat està en enfrontar-se amb Bartomeu Muñoz és Fermín Casquete.
El cert és que en un determinat moment del Congrés el pols entre les parts va arribar a ser tal que els badalonins es van arribar a plantejar forçar la creació d’una gestora per impedir que Muñoz fos reescollit. Testimonis presencials expliquen que Jordi Serra va reunir tota la delegació de Badalona i els va demanar l’opinió sobre què calia fer. La font explica que «un grup que actuava com una autèntica banda de hooligans estava disposada a forçar el trencament». Van ser els que animaven Serra a trencar la baralla amb crits com «no tenemos miedo a nada!» Finalment, i després de diverses intervencions. els ànims es van asserenar, cosa a la qual va contribuir una trucada de Josep Maria Sala des de Barcelona ordenant que s’arribés a un acord que deixés tothom content. El pacte passava per deixar López Guardiola com a portaveu i secretari d’acció institucional i elevar a número dos de la Federació Jesús María Canga, alcalde de Sant Adrià, que durant tota la jornada va fer d’home bo i va intentar conciliar els interessos de tots els sectors.
La disputa va continuar en l’elecció dels consellers nacionals i finalment López Guardiola va ser inclòs a la llista en representació de Santa Coloma de Gramenet, després que Muñoz fes caure de la llista l’exregidora colomenca Pilar Puig per garantir la continuïtat de qui durant aquests anys ha estat la seva persona de confiança a Badalona.
El Congrés, admeten fonts de diversos sectors, s’ha tancat en fals, sobretot per la incògnita de saber a qui dóna suport Nicaragua: a Muñoz o a Serra? Fins ara, la direcció nacional ha anat jugant a la política del pal i la pastanaga i tant ha castigat Muñoz com no ha permès potenciar la figura de Serra en detriment de mantenir les quotes de poder de Muñoz. La realitat és que el capità colomenc continua controlant els càrrecs claus, per bé que, com apunta un dirigent casquetista, Badalona ha guanyat un xic més de poder quantitatiu -que no pas qualitatiu.
El pròxim pas: les assemblees per escollir les direccions locals. A Badalona tot fa preveure que Serra continuarà tenint la primera secretaria, que el sector de Casquete tindrà un pes determinant i que es deixarà prou espai a Duran en correspondència al suport en l’enfrontament amb Muñoz. Lògicament, a López Guardiola no el volen veure ni en pintura.

Per saber més, l’article de Sara Muñoz publicat a El Punt.
Al bloc de Bartomeu Muñoz podeu trobar un enllaç amb la llista de la nova comissió executiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!