El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

6 de juny de 2007
4 comentaris

Manifest cívic per canviar el govern de Badalona

M’arriba per diverses bandes al correu electrònic un manifest cívic que busca promoure un canvi polític en vista al 2011. Els signants del document, que us adjunto en format PDF, aposten per no reeditar el tripartit i demanen a ICV, CiU i ERC que facin governar el PSC en minoria per poder-lo collar millor. Entre els signants hi ha el periodista Oriol Lladó, l’empresari Oleguer Serra, l’editora Agnès Rotger i l’escriptor Pep Mita. Qui es vulgui adherir pot fer-ho telemàticament enviant un correu a l’adreça adhesions@badalona2011.cat.

Sorpresa. Semblava que Badalona estava dormida, però per la ciutat circulen rius subterranis que de vegada en quan treuen el nas a la superfície. Ara, un grup de ciutadans badalonins de filiacions diverses fan circular via correu electrònic un manifest on reclamen un canvi polític a Badalona en vista al 2011. Els signants del document, poc més d’una dotzena de persones ara com ara, exigeixen a ICV, CiU i ERC «una aposta clara a favor d’una alternativa real per Badalona». Per aconseguir l’alternança en el govern d’aquí a quatre anys proposen a ICV i ERC que no reeditin el tripartit que ha governat Badalona els darrers quatre anys i demanen a les dues forces i a CiU que no entrin al govern i que deixin el PSC governant en minoria. Ho exigeixen perquè pensen que els socialistes en solitari seran més fàcils de «controlar» i s’avindran més a raons per pactar amb l’oposició els temes de ciutat. En el mateix document es planteja que cal reflexionar sobre l’abstenció, que cal millorar el debat polític i plantar cara al PP. Per sobre de tot, però, demanen als socialistes i als seus socis en el darrer mandat que facin autocrítica.

Els signants del manifest són conscients que els acusaran «de fer el joc a tal o qual partit polític» però diuen ser-ne conscients i assumir el risc si això comporta que hi hagi canvis a la ciutat. Volen que les persones del teixit social de Badalona passin de les crítiques «de la conversa de cafè» a l’acció pública. Finalment, reclamen que Badalona faci un salt endavant per ocupar «el lloc que li correspon a Catalunya».

És evident, deixeu-me dir la meva opinió, que Badalona necessita una sacsejada en profunditat que no passa només per canviar la manera de governar Badalona sinó també perquè la societat civil desperti i jugui el seu paper, passant de la comoditat de la crítica de sobretaula a una certa acció, com fan aquests ciutadans. Ara bé, qui ha de posar-se de valent les piles per canviar la situació és el conjunt de la classe política i especialment el PSC. Els socialistes, però, no estan per l’autocrítica. Ho demostren les respostes que Maite Arqué dóna avui en una entrevista que publica El Punt. No s’ha fet res malament, tot és culpa d’ICV o del PP. Com a molt es reconeix que no s’ha sabut explicar bé l’acció de govern. No ho reconeix, però l’acció de govern ha estat poca i de baixa qualitat. Mentre, la resta de partits prenen les seves decisions en funció d’estratègies polítiques no en funció de les necessitats de Badalona. Vet aquí una de les claus fonamentals de l’abstenció: la falta de credibilitat dels polítics; la sensació cada cop més notòria que no treballen pels interessos dels votants sinó pels seus propis interessos. És ben cert que Badalona necessita un canvi i no un canvi qualsevol, un canvi a fons. Un canvi on el PSC també hi ha de jugar un paper ja sigui activament o perquè l’envien directament a la banqueta de l’oposició i des d’allà es regenera. No pot ser que Badalona continuï sortint als mitjans permanentment per conflictes associats a una immigració mal païda. Avui, Xavier García diu en un article a e-notícies que Badalona ha sortit ara a Televisió Espanyola en un reportatge sobre els problemes de convivència a Sant Roc. Lògicament, el líder conservador fa servir aquest argument per legitimar el seu controvertit DVD. No hi entraré més en la discussió de l’actuació del PP en matèria d’immigració. Només constatar que alguna cosa no va bé a Badalona quan la ciutat surt pel mateix motiu en reportatges a TV3, Televisió Espanyola i Cuatro. No hi ha pas cap conspiració mediàtica. La realitat truca a la porta amb força. No pot ser que la ciutat hagi estat protagonista d’una part de la campanya política nacional per la qüestió migratòria. No fa gens de gràcia ser protagonista d’un gag del Polònia. Canviar les coses és en les mans de cadascú de nosaltres però, sobretot, en mans dels polítics, que per això els hem votat, o no…

  1. He llegit atentament el document. Potser hi han elements susceptibles de ser tinguts en compte. Ara bé, sempre acaba produint-se un problema final: subtilment es fa una invocació a la construcció d’ un “front nacional” davant de les posicions (justificades) del PP i encobertes d’ alternança davant del PSC. Així no anem bé, potser no es tant la construcció d’ una alternativa partidària (això es cosa del Partits i no hem d’ escamotejar les seves funcions constitucionals i estatutàries), si no obrir portes al debat ciutadà perquè els Partits prenguin nota i executin els canvis que la ciutadania reclama.

    Per aquesta via potser anirem millor i trobarem punts de confluença. A la fi la societat badalonina no es pot deslligar de les seves responsabilitast, que també las té.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!