Adam Majó

Xuts a pals

18 de novembre de 2008
1 comentari

Manresans a Manresa?

Dissabte passat vam assistir a la jornada de valoració del PIRNA (Pla Integral de Rehabilitació del Nucli Antic) organitzada per l’Ajuntament de Manresa. Es tractava de reunir a sectors diversos -associacions de veïns, promotors immobiliaris, professionals i el mateix  Ajuntament- per intercanviar impressions sobre el procés de transformació de la Manresa vella. La primera i desagradable sorpresa fou la poca afluènca de públic, la segona el discurs dels representants de FORUM i del mateix equip de govern, en que es preguntaven per les claus d’un suposat èxit que, això sí, admetien incomplet. Després de sentir l’opinió de la resta dels convidats i d’alguns dels assistents a l’acte, vaig adonar-me, alleugerit, que no era l’únic que no compartia aquest balanç triomfalista.

Toquem una mica de peus a terra. Després de 15 anys de la creació de FORUM, l’empresa municipal de rehabilitació, de gairebé 10 de l’aprovació del PIRMA, de l’injecció financera del Pla de Barris de la Generalitat i, sobretot, d’un període de bonança econòmica centrada, precisament, en la construcció, el nucli antic de Manresa està molt lluny d’haver-se convertit en allò que ens havíem imaginat a principis dels anys 90.
Repassem-ho des de diferents perspectives: Des del punt de vista social, és la zona amb la renta per càpita més baixa de la ciutat. L’econòmic, han tancat molts més tallers i comerços dels que s’han obert. L’estrictament urbanístic, segueixen sent de llarg els barris amb més edificis en estat d’abandonament (alguns d’ells, com els del carrer Vallfonollosa, de propietat municipal!!). Els equipaments, insuficients, i així es va dir dissabte, concretament es troben a faltar espais de lleure per la canalla i la gent jove. El manteniment, sensació generalitzada de deixadesa i brutícia. La mobilitat, no s’hi circula bé amb cotxe, òbviament, però tampoc és l’illa peatonal de qualitat que ens havien promès. Tots aquests indicadors són prou coneguts i evidents com perquè l’autocomplaença estigui absolutament fora de lloc. I amb això no vull dir que l’Ajuntament no hagi fet un esforç important ni que FORUM no hagi tingut un paper positiu en tot plegat, ara bé, cal admetre que no n’hi ha hagut prou, que no ens n’hem sortit. No s’ha sabut transmetre confiança ni claredat en els objectius i el calendari, tampoc els veïns  hem sabut o volgut implicar-nos de veritat en la transformació del barri, i des de la ciutat no s’ha estat a l’alçada de les circumstàncies ( si les poques inversions privades importants que s’han fet al nucli antic les han fet gent de fora, del Vallès o de Barcelona!!).

Al fnal del debat, en una de les intervencions es va afirmar que el problema de Manresa és que no hi ha manresans. Derrotisme comprensible.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Gràcies per oferir-nos de primera mà les teves impressions sobre tot plegat!! És interessant saber què passa a altres llocs, i descobrir que no estem mai sols!!

    Una abraçada!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.