La Tafanera de Saltamartí

Saltamartí llibres. La llibreria de C/Canonge Baranera 78, a Badalona www.saltamarti.cat

18 d'agost de 2012
1 comentari

“Si només els rics estudien, només els rics sabran”

He acabat de llegir El dia abans de la felicitat, d’Erri De Luca. Me’l va recomanar la Sílvia de Saltamartí llibres, be a mi no, el va recomanar a una clienta mentre jo tafanejava a la secció de guies de viatge.

És un llibre ple de frases que t’apuntes a la llibreta. Una novel.la curta sobre el Nàpols de la postguerra i la relació entre un noi orfe i un porter ple de saviesa. Un entorn pobre i al mateix temps ric de vida.

No em puc abstenir d’apuntar una cita del llibre, que em recorda aquella cançó d’en Raimon (No el coneixia de res) que diu “Si només els rics estudien, només els rics sabran” , llegiu aquest alegat en favor de l’educació pública:

“L’escola pública tenia una generositat civil, la gratuïtat que permetia que un com jo estudiés. Havia crescut allà dins i no m’adonava de l’esforç d’una societat per posar en pràctica el deure. La instrucció ens donava importància als pobres. Els rics s’haurien instruït de totes maneres. L’escola donava pes als que no en tenien, feia igualtat. No abolia la misèria, però entre les seves parets feia possible els iguals. La desigualtat començava a fora”
pàgina 110.

Finalment destacar la magnifica traducció d’Anna Casasses

  1. Si només els rics estudien, només els rics podràn.

    Però en general són els pobres amb la seva gana insaciable

    els que acaben volent ser més rics i per damunt dels altres.

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!