Torna Basset.

El general Basset, Joan Baptista Basset, és un personatge molt important en la història del País Valencià. I també del Principat. Fou un militar, nascut a Alboraia, i que féu la seua carrera militar sota la protecció del príncep Jordi de Hessen-Darmstat. Fou, entre altres coses, el qui alçà el País Valencià en contra de Felip V, el qui va conquerir i defensar el penyal de Gibraltar per al Regne Unit, el cap de la artilleria en el setge de Barcelona, i també fou mariscal de camp de l’exèrcit imperial (el càrrec més alt possible). Malgrat tot, és un perfecte desconegut. fa uns anys, un amic músic, Vicenç Salvador Torres Guerola, em va demanar que posés lletra a algunes parts d’un poema simfònic que estava composant en honor del personatge. Tot i que no sóc poeta, vaig accedir i el resultat va quedar prou bé. Malauradament, l’obra encara no s’ha pogut estrenar perquè requereix una orquestra i ja sabem que no hi ha gaires diners per a la Cultura, però estigué inclosa en el catàleg d’actes per a la celebració del tricentenari del 1714.

Aquest dissabte, a Alacant, llegiré un fragment d’aquest poema. El cant de concòrdia. Serà dins de la lectura de fragments d’obres que organitza la AELC dins de la segona setmana del llibre en valencià a Alacant. Al voltant de la una del migdia al davant del port. Així, Basset arribarà a Alacant. Cal que recuperem la nostra història, encara que alguns brètols ignorants voldrien fer-la desaparèixer. A la Història i a nosaltres.

Per si hi podeu vindre. Gràcies.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *