Albert Vila Lusilla

Blog polític i de dèries diverses

24 de juny de 2005
Sense categoria
0 comentaris

Les competències de la Generalitat

De com sovint els mateixos que deien que no calia ampliar competències acusaven de no exercir-les bé. 27.11.1997. Publicat al diari Avui.

En la carta publicada el 14 de novembre sobre les proves del MIR, el Sr. F.C.C. fa una afirmació errònia: diu que la Generalitat té competència exclusiva en matèria d’ensenyament i de sanitat. Ni de bon tros! En aquests àmbits, l’única competència exclusiva és la d’higiene; pel que fa a la resta de la sanitat i seguretat social, només té competència de desenvolupament legislatiu – sobre la base de la legislació estatal – i d’execució. Sobre ensenyament la competència és "plena", que a la pràctica i simplificant és aproximadament el mateix.

La Generalitat administra molts de diners en aquests àmbits: paga els professors i el personal sanitari, i construeix i dota les escoles i les instal·lacions sanitàries. Però confondre el volum dels diners administrats amb el poder polític real és un error nefast. La Generalitat no pot modificar cap ni un dels elements bàsics ni de la sanitat pública ni de l’ensenyament: l’Estat fixa, posem per cas, el gruix dels currículums, i això amb decret Aguirre o sense. La Generalitat tampoc no controla els fonaments de l’exercici de les professions i de l’accés a la funció pública: encara bo que pugui assegurar, més malament que bé, un coneixement succint de la llengua del país.

Aquesta és la situació real: toca a l’endormiscada societat catalana decidir si ja ens està bé o no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!