Llibertats

Per vèncer, cal anar-hi, anar-hi i anar-hi. Bloc de Moisès Rial Medina

CGT convoca vaga a la botiga FNAC del Triangle de Barcelona el 23 d?abril #nosingnisalFNAC

0
Publicat el 20 d'abril de 2014
Denuncien increment de contractació a temps parcial -actualment prop del 60%- amb salaris situats al voltant dels 500 Euros.  És paradigma de l´explotació laboral. I aquí caldrà veure els escriptors/es quina consciència social i laboral tenen si accepten ignorar la vaga a l´FNAC. Per sort, hi ha escriptors que ja van renunciant,fruit de la consciència de la precarietat i condicions laborals de les treballadores de l´FNAC. Hi ha moltes FNAC´s arreu que cal plantar cara per dignitat.

Menéame

Vaga al #FNAC El Triangle (BCN) 19 i 23 abril 2014 convocada per CGT FNAC

VAGA A L’FNAC-EL TRIANGLE PER SANT JORDI

CGT ha convocat vaga de 24h per als propers dies 19 i 23 d’abril al FNAC-El Triangle, amb concentració a les portes de la botiga durant la diada de St. Jordi d’11 a 14 i de 17 a 20 hores.

En el darrers anys FNAC ha precaritzat les condicions laborals i ha incrementat la contractació a temps parcial -actualment prop del 60%- amb salaris situats al voltant dels 500 Euros.

FNAC ha estat la primera empresa de l’Estat en realitzar acomiadaments especificant que la causa és una situació de baixa laboral.

Amb implantació a la botiga des de l’any 2005, CGT ha estat testimoni de la precarització implacable de les condicions de treball a FNAC. Baixos salaris, gairebé testimonials; alt percentatge de rotació de la plantilla; estrès i càrrega de treball desbordada; comportaments abusius, amb pressions constants per assolir els objectius comercials individuals de socis i assegurances; control, tutela i vigilància constant i obsessiva dels moviments dels treballadors.., són comportaments que venim denunciant des de la nostra presència al Comitè d’Empresa.

Malgrat els requeriments efectuats per la Inspecció de Treball -alguns molt durs-, lamentablement aquests comportaments s’han anat repetint al llarg dels anys. I a tot això s’afegeix ara la gairebé eliminació de la contractació a temps complet i el creixent foment dels contractes a temps parcial, amb els seus salaris d’insubsistència. FNAC també ha modificat a la baixa la nostra retribució el 2013 i el 2014, aprofitant-se des del primer moment de les noves oportunitats de precarització legal i destrucció de la dignitat laboral que obrí la Reforma Laboral de PP i CiU del 2012.

I això no és tot, fins i tot hem hagut de combatre actuacions del FNAC que han posat a prova els mateixos fonaments de la nostra legislació laboral, així com els drets fonamentals de la persona suposadament salvaguardats per la Constitució. Quan cap empresa d’aquest país s’ha atrevit a acomiadar ningú esmentant per escrit que la causa del acomiadament era la seva situació de baixa laboral, FNAC ho ha fet en reiterades ocasions, tot indicant que la malaltia havia buidat de rendibilitat el contracte de treball.

També ha estat el primer Gran Magatzem en retallar els salaris dels seus treballadors al·legant només previsions de pèrdues, és a dir, invocant mers futuribles per a defensar retallades salarials des d’una situació de beneficis econòmics. Aquests són senyals prou clars de que FNAC entén les relacions laborals des de la radicalitat de l’avantatge i el benefici econòmic i amb menyspreu de les persones i els seus drets.

Agraïm totes les mostres de suport rebudes des de diversos àmbits de la cultura, la societat civil i la política, que han demostrat així el seu compromís per una societat més igualitària i justa, en la que aquest model de relacions laborals no té cabuda.

Per Sant Jordi, vaga a l’FNAC-El Triangle i concentració a les portes de la botiga d’11 a 14h i de 17h a 20h

Barcelona, a 18 d’abril de 2014

Més informació:

E.MAIL contacte: cgt.fnac@gmail.com

- TWITTER CGT FNAC

- TWITTER CGT FNAC L´ILLA

- FACEBOOK CGT FNAC EL TRIANGLE

Registre convocatòria de vaga 19 i 23 d´abril CGT FNAC a la Generalitat:

La CGT ha convocat una vaga el proper dimecres 23 d’Abrll, diada de Sant Jordi, a la botiga FNAC del Triangle (Plaça Catalunya de Barcelona) contra la precarietat que pateix la plantilla i fa una crida a la solidaritat. Prèviament, el dissabte 19 d’abril, hi ha convocada una altra jornada de vaga.

Des de la secció sindical de la CGT denuncien que el 60% dels contractes laborals són “minijobs” de 14 a 26 h: els salaris es troben entre els 400 i els 600 euros.

“Cobrar 500 euros al mes és violència”. Aquesta pancarta es podia llegir a l’entrada de la Fnac El Triangle de Barcelona. La multinacional francesa especialitzada en llibres, discos, DVD i tecnologia pretén deixar de pagar el 50% de l’assegurança mèdica dels treballadors: com que forma part de la retribució en espècies, representa una baixada salarial del 15%.

Per a la CGT, la FNAC, com altres multinacionals, té una imatge pública construïda a cop de cinisme, hipocresia i mal amagada explotació. Els i les treballadores d’FNAC han patit vàries retallades de sou i condicions laborals, acomiadaments per posar-se malalta, el 60% de la plantilla cobra menys de 500€ mensuals, temporalitat desbocada, treball gratis en festius…en definitiva, fan servir les diverses reformes laborals per matxacar el jovent i obtenir guanys amb el seu patiment.

Des de l’any 2010 hi ha un augment de la contractació parcial. Des de llavors, gairebé tots els nous contractes són de 14, 20 o 26 hores setmanals. Són ’minijobs’. Els treballadors que fan una jornada de 14 h cobren una mica més de 400 euros més dues pagues extres; els de 20 h, 500 i escaig i dues pagues extres, i els de 26 h, una mica més de 600 i les pagues extres”. Els contractats a temps parcial ronden, ara per ara, el 60%.

Des de la CGT reclamem millores salarials i de les condicions laborals. Des del conveni de grans magatzems aprovat pel PP el 2013 es treballa diumenges i festius sense cobrar cap plus. L’empresa planteja aplicar mesures d’estalvi per evitar entrar en pèrdues, tot i que va tancar les balances del 2013 amb beneficis.

Per tot això el comitè d’empresa i la secció sindical de la CGT han pres la decisió de convocar dues jornades de vaga, els dies 19 i 23 d’abril. La segona coincidirà amb la diada de Sant Jordi. A més, els treballadors es concentraran entre les 11 i les 14 h i entre les 17 i les 20 h del dia de Sant Jordi.

Les companyes i companys de la secció sindical de CGT de l’FNAC han dit prou. Aquest Sant Jordi visualitzaran i explicaran les seves pràctiques davant de la població i escriptors/es que hi vindran. En suport de la vaga estan recollint nombroses adhesions de gent del món de la música i la cultura.

Vídeos de suport a la vaga a l’FNAC per difusió:

El Sobrino del Diablo dóna suport cantant a la vaga de CGT a l’FNAC a Barcelona #santjordi :

Fernando, del grup Reincidentes dóna suport Vaga FNAC 23 d´abril :

Miguel Costas, de Siniestro Total en suport Vaga FNAC :

David Fernandez (CUP) dóna recolzament a la vaga de CGT a l’FNAC per #santjordi:

Joan Tardà (ERC) dóna recolzament a la vaga de CGT a l’FNAC per #santjordi:

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Congrés CGT de Catalunya: relleu generacional i aposta per ser una eina de lluita també dels treballadors precaris i aturats

0
Publicat el 16 d'abril de 2014
Aquest cap de setmana ha tingut lloc el Congrés ordinari de CGT Catalunya, que simptomàticament, ha conclòs un dia abana del previst.´
El Congrés de la consolidació de la CGT Catalunya de l´alternativa sindical necessària, que aposta a que aquests 810.000 persones a l´atur i el 92% de treballadors catalans, tinguin un referent sindical sense rendicions, que doni la volta a les prevendes, al sindicalisme mesell d´acceptar destruir llocs de treball via Expedients de Regulació i rebaixes sindicals, dels que volen una vida digna i no es rendeixen. Dels inconformistes, anticapitalistes, dels moviments socials que volen transformar aquesta realitat que ens envolta.
I tot plegat, de la mà d´un relleu generacional, treballat amb guant blanc,i que faci que quan es parli de sindicalisme i drets laborals, es connecti amb la generació més preparada i alhora la més maltractada i precaritzada.
I aquí s´incorporen gent com el Carles Cunquero a administració, l´Òscar delegat d´HP a Acció Social, l´advocada gironina Mireia Bazaga a jurídica, el tècnic superior en prevenció de riscos i advocat del col.lectiu ronda expert en seguretat social, Àlex Tisminetzky duent secretaria de Salut Laboral, el Josep Garcia Vazquez delegat de personal de la Diputació de Barcelona, on han denunciat privatitzacions i corrupció duent la Secretaria de Formació, la Marta Padrós, professora de psicologia UAB i feminista militant duent la secretaria de Gènere de CGT Catalunya visualitzen el relleu generacional, amb una base sòlida, que exemplaritza el relleu generacional que caldria a tants altres organitzacions del país amb els temps de penúries que ens ha tocat viure.
Un relleu que compta amb l´experiència d´antifranquistes empresonats com el Josep Maria Pi d´organització, del Saturnino Mercader, sobradament conegut per moviments socials i la lluita dels dos dies a TMB pilotant l´acció sindical, l´Elvira Batlles delegada d´asseguradora AXA a finances, per exemple.

I els que renovem al secretariat de CGT Catalunya, jo mateix a Comunicació a picar pedra informativament amb els cada cop menys silencis dels conflictes sociolaborals quotidians amb l´ajut de l´equip de comunicació i l´Ermengol Gassiot, amb qui he treballat colze a colze aquests dos darrers anys, cortit en els moviments socials i l´acció sindical a la UAB, essent el portanveu de les vagues d´estudiants exitoses, amb un discurs clar, revolucionari i anticapitalista necessari en temps de devaluació salarial i d´austericidi de la troika i els seus col.laboradors, que de ben segur de l´Ermen , en sentirem a parlar ben sovint, al carrer i a les mobilitzacions sociolaborals, amb el altaveu dels mitjans que vulguin donar veu a una nova generació que s´obre pas, dels que no tenen res a perdre, perquè tot està per fer, i tot és possible .
Un Congrés d´una organització llibertària referent, que ha crescut un 8% en 2 anys amb 14.000 afiliats/des que repesenta a desenes de milers de treballadores i treballadors catalans, ha estat capaç de triar un secretari general per unanimitat. Històric. Hi ha consens, i ganes de construir junts aquest món nou que anhelem, i mostra d´això que a titol personal vaig rebre el suport també de 31 dels 32 presents a votació secretaria de comunicació i que el global de secretaries foren aprovades amb un consens superior del 85%. 
Una base sòlida per encara el present i futur, per fer de dignes successors d´aquells que anys enrere han lluitat per ser on som i continuar el camí de l´emancipació del conjunt de treballadores i treballadors per viure en dignitat i fer front a retallades i desigualtats per tal que la por, comenci a canviar de bàndol ,
I també humanament, interaccionar i desvirtualitzar persones que treballen al territori des d´un compromís social, ens posa en comú uns dies que tot està per fer, però tot és possible.

Xè Congrés de CGT Catalunya 11 i 12 d’abril del 2014 a Mataró

Menéame

La CGT de Catalunya aposta per ser una eina de lluita també dels treballadors precaris i aturats.

El Xè Congrés s’ha realitzat a Mataró, amb una àmplia afluència de delegacions en representació de 14.000 afiliats i afiliades, finalment els dies 11 i 12 d’abril.

La Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya ha realitzat aquest cap de setmana a Mataró el seu Xè Congrés Ordinari. Entre les fites del congrés hi havia l’actualització de les propostes de lluita sindical i social i la renovació del seu Secretariat Permanent. Al Congrés hi han assistit delegacions de 39 dels 47 sindicats que integren la confederació catalana, en representació dels seus prop de 14.000 afiliats.

Ampli consens en les propostes estratègiques i de lluita: confluència amb moviments socials anticapitalistes, apropament a treballadors precaris, aturats i joves, i intensificació de la conflictivitat.

Les deliberacions del congrés s’han efectuat amb plena normalitat, i destaca l’alt nivell de consens assolit, fet que contrasta amb congressos anteriors, amb una major diversitat d’opinions i debats interns. La pràctica totalitat de les propostes que s’han aprovat han rebut més del 70% del recolzament dels delegats assistents. En síntesi, l’organització aposta per una major confluència de les lluites sindicals i socials, aprofundint en l’acostament amb els moviments socials anticapitalistes dels darrers anys: treure les lluites laborals dels centres de treball i, al mateix temps, introduir en el món laboral els conflictes socials del carrer.

L’organització entén l’aposta per aquesta confluència com una eina per a renovar la seva activitat sindical, especialment en la línia d’acostar el sindicat als milions de treballadors precaris, en gran part joves: sense contracte, amb contractes temporals de curta durada, amb contractes de temps parcial, treballadors sense papers i les persones expulsades del mercat laboral per la crisi. Les diverses mesures aprovades s’insereixen en una reafirmació del caràcter revolucionari i anticapitalista de l’organització, que es proposa incrementar en els propers anys la conflictivitat social, en contraposició a l’aposta pel Pacte Social dels sindicats majoritaris, govern català i estatal i organitzacions empresarials.

En el camp de la lluita sindical, l’organització també ha actualitzat el seu programa de defensa del sector públic, defensant la confluència i coordinació de lluites sectorials, ha consolidat les estratègies de defensa de les condicions laborals en les grans empreses i el rebuig a acceptar acomiadaments i ERO’s.

Consens i renovació generacional del Secretariat Permanent.

El congrés, de manera molt majoritària, ha valorat positivament la tasca del Secretariat Permanent sortint, encapçalat per Àngel Bosqued, afiliat procedent del sector de les assegurances.

Aquest consens també s’ha reflectit en l’elecció del nou Secretariat Permanent, encapçalat per Ermengol Gassiot, de 41 anys, professor de la UAB i anterior secretari d’acció social, que ha rebut el 100% dels vots, per unanimitat. La resta de secretaries han rebut un suport superior al 85% dels vots afirmatius.

El Secretariat Permanent, ple de cares noves i on només repeteixen Ermengol Gassiot i Moisès Rial (com a secretari de Comunicació), té una mitjana d’edat inferior als 45 anys. Incorpora juristes, professors, treballadors del sector de la neteja, del transport, d’empreses d’informàtica i asseguradores, una part dels quals tenen contractes precaris. La majoria dels membres del Secretariat, a part de la seva experiència sindical, tenen reconegudes trajectòries de militància en moviments socials.

En un intens discurs de clausura del Congrés, el nou secretari general ha recordat que el sindicalisme de la CGT té com a finalitat combatre i destruir el Capitalisme per a construir una societat lliure de tot tipus d’opressió i explotació. A més s´han aprovat resolucions en defensa de l’Ebre, contra Barcelona World i en contra del feixisme i el racisme, així com donar per respostes a la precarietat laboral i l’atur, entre d’altres.

En aquest sentit, entre d’altres, ha remarcat que un dels molt reptes de l’organització és fer compatible aquests objectius amb les lluites sindicals del dia a dia en els centres de treball. També ha tingut un record pels companys de l’organització que en els darrers anys han patit detencions, processos judicials i, puntualment, empresonaments fruit de la seva participació en lluites sindicals i anticapitalistes.

- Discurs del nou Secretari General de CGT Catalunya, Ermengol Gassiot, a la cloenda del Xè Congrés CGT Catalunya el 12 de febrer del 2014

- Vídeo divendres Xè Congrés CGT Catalunya

- Xerrada actes previs Congrés CGT Catalunya sobre cooperativisme i autogestió

Breu presentació dels membres del nou Secretariat Permanent

Ermengol Gassiot Ballbè. Secretari General CGT Catalunya

Vilobí del Penedès (Alt Penedès). Arqueòleg i professor amb contracte interí. S’afilia a la CGT procedent de l’Assemblea d’Okupes de Terrassa l’any 1998. 
En els anys posteriors participa en diverses iniciatives de l’organització dins de l’àmbit de l’acció social. Des de l’any 2006 és delegat al comitè d’empresa de la UAB per la CGT i ha participat activament en les mobilitzacions de treballadors/es universitaris dels darrers anys, sovint assumint les funcions de portantveu. 
Des de febrer del 2010 ha ocupat la secretaria d’acció social de la CGT de Catalunya.

Josep Maria Pi Janeras. Secretari d´organització CGT Catalunya

Terrassa (Vallès Oriental). Retirat per invalidesa permanent. S’afilia a la CNT després de sortir de la presó Model l’any 1976. A partir del Congrés Extraordinari de Reunificació de l’any 1984 manté la seva vinculació i afiliació amb l’actual CGT. Ha sigut delegat sindical a l’empresa de neteja viària de Terrassa (EcoEquip) fins a la seva retirada. Ha mantingut diverses responsabilitats en la Federació Local de Terrassa de la i en els darrers anys ha sigut secretari d’acció social de la Federació Estatal de Neteja de CGT.

Saturnino Mercader Talavera. Secretari d´Acció Sindical CGT Catalunya

Sant Andreu (Barcelona). Conductor d’autobusos de TMB. L’any 1977 s’afilia a la CNT i desprès a CGT Correus. En entrar a treballar a autobusos va estar afiliat a CCOO dos anys fins que el 1994 participa en el naixement de CGT Autobusos TMB, on continua des d’aleshores. Durant la vaga “pels dos dies” de l’any 2008 és el president del comitè d’empresa i una de les cares visibles del conflicte. Actualment és coordinador del sector de transports per carretera i urbans de la FETYC de CGT.

Òscar Murciano Picón . Secretari d´Acció Social CGT Catalunya

Terrassa (Vallès Oriental). Treballador informàtic. S’afilia a la CGT el 2001 d’ençà la reactivació social que va suposar les mobilitzacions antiglobalització, on participava en un col•lectiu de contrainformació. Delegat de comitè d’empresa i membre de la secció sindical d’HP i de la Coordinadora d’Informàtica de la CGT. Implicat en la conscienciació del sector, creació d’afinitats amb moviments socials i el treball horitzontal en xarxa. Aposta per introduir a les lluites sindicals els nous mètodes de comunicació i acció que es realitzen al carrer. “La lluita social i la laboral és la mateixa lluita”.

Elvira Batlles Garcia. Secretària de Finances CGT Catalunya

Barcelona (Barcelonès). Gestora comptable. S’afilia a la CNT l’any 1976. Després d’uns quants anys d’estar desvinculada del món sindical s’afilia a la CGT al Sindicat de Banca, oficines i despatxos de Barcelona. Delegada de CGT a AXA, empresa en la qual treballa des del any 1989.

Carles Cunquero Uriarte. Secretari d´administració CGT Catalunya

Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Economista. És afiliat al Sindicat de Banca, oficines i despatxos de Barcelona de la CGT. Treballa des de 2002 a Atos Barcelona.

Moisès Rial Medina. Secretari de Comunicació CGT Catalunya

Puig-reig (Berguedà). Estudis de Treballador Social. S’afilia a la CGT l´any 1996, Treballador de Pirelli Neumáticos, S.A. a Manresa durant 14 anys, on va ser delegat sindical per CGT, participant a la FESIQ i a Joves de CGT, fins ser inclòs en el 1er ERO dels 3 de desmantellament de l´empresa de pneumàtics a Manresa. Actualment en atur i aprofitant des de llavors per a finalitzar Diplomatura de Treballador Social a UNED(ha estat representant d´estudiants al claustre estatal UNED) i adquirir coneixements de l’àmbit social i de noves tecnologies, realitzant consultoria TIC i formació en xarxes socials. Soci de l´Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga. Des del juny del 2012 ha ocupat la Secretaria de Comunicació de la CGT de Catalunya.

Mireia Bazaga Laporta. Secretària de Jurídica CGT Catalunya

Girona (Gironès). Advocada. S’afilia a la CGT Girona el 2008. Milita al sindicat a partir de l’any 2010. Exerceix actualment com a secretària Jurídica de la Federació Intercomarcal de CGT Girona. Participa a MALAPÈCORA col•lectiu feminista i anticapitalista de Girona i Salt i al Grup Antirepressiu de Girona.

Àlex Tisminetzky Fabricant. Secretari de Salut Laboral CGT Catalunya

Sants (Barcelona) Advocat laboralista especialista en Seguretat Social, i Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals. Participa actualment en diversos moviments socials del barri de Sants, com l’Assemblea Groga i l’Assemblea per unes Pensions Dignes. Va iniciar la seva militància a la Plataforma per la Unitat d’Acció (PUA) i l’Alternativa Estel, i va participar en Joves de la CGT. En els darrers anys ha participat en diverses jornades de formació de la CGT, xerrades de les Reformes Laborals, i en denúncies de Delegats de Prevenció en matèria de Salut Laboral.

Josep Garcia Vázquez. Secretari de Formació CGT Catalunya

Arboç del Penedès (Baix Penedès). Tècnic de promoció econòmica a la Diputació de Barcelona. Nat a Barcelona l’any 1974, resideix actualment a l’Arboç (Baix Penedès). Llicenciat en Sociologia per la UB. Durant la seva etapa universitària participà en la formació de l’Assemblea contra l’Atur i la Precarietat de la UB i la UPC. Afiliat al Sindicat d’Administració Pública de Barcelona (SAPB-CGT) des de l’any 2009, és delegat a la Junta de Personal de la Diputació des del 2012. Soci de l’Ateneu Arbocenc i del Casal Popular de Vilafranca, participa activament als moviments socials penedesencs, en espais com la Xarxa Unitària pels Drets Socials i Acció Antirepressiva del Baix Penedès.

Marta Padrós Castells. Secretària de Gènere CGT Catalunya

Barcelona (Barcelonès). Psicòloga. Professora associada i tècnica de suport a la recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Afiliada a la CGT Ensenyament, ha participat de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i en diversos espais feministes. És delegada sindical a la UAB des de l’any 2013 i membre de la Plataforma de Capítol VI, que agrupa personal d’administració i serveis amb contractes precaris.

Joan M. Rosich. Coordinador Revista Catalunya

També s’ha escollit a Joan M. Rosich , de Reus(Baix Camp), com a Coordinador de la revista Catalunya, publicació mensual de la CGT de Catalunya, càrrec que ja havia ocupat des de l’anterior congrés de Lleida.

Barcelona, a 14 abril 2014

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari