Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

21 de gener de 2016
0 comentaris

Revoltats contra el nou govern moldau de Pavel Filip

El que va passar ahir a la República Moldava, i que molts mitjans romanesos van seguir minut a minut,  va començar quan es va saber, amb ben poques hores d’anticipació, que es convocava una sessió plenària al Parlament per les 4 de la tarda, una convocatòria llampec amb aires de nocturnitat i traïdoria amb l’objectiu, segons uns, de donar estabilitat al país i evitar les eleccions anticipades, i segons els altres, perquè Phahotniuc pogués tenir finalment al capdavant del govern del país una persona de la seva confiança: Pavel Filip.

Tan bon punt es va saber, la Plataforma Dignitat i Veritat va convocar tothom a la plaça de la Gran Assemblea Nacional per anar cap al parlament. La policia havia preparat un dispositiu per protegir l’accés a l’edifici, però la pressió de la gent va anar trencant la resistència policial, primer la de les tanques exteriors i posteriorment la de la porta d’entrada del darrere, cosa que va fer que s’estigués a punt de produir un autèntic assalt com el del 2009. Diverses veus, però, com la d’Andrei Nastase, cridaven a la calma i demanaven evitar tota forma de violència. Malgrat tot, es van produir algunes agressions com la que va patir el líder dels liberals, Mihai Ghimpu, que va ser rebut amb crits de “Judes!” per haver-se aliat amb el nou govern.

Les reaccions als fets consumats (elecció de Pavel Filip com a primer ministre i formació de nou govern) no es van fer esperar. Europa Libera publicava una peça ahir mateix amb declaracions de la societat civil que posaven en dubte la integritat i la idoneïtat d’alguns membres del nou govern, com ara Alexandru Jizdan, de qui es diu que va ser qui va ordenar que no transcendís res de l’afer “Pădurea Domnească”, el cas d’una cacera amb destacats polítics en què van disparar un home se suposa que de manera accidental. I, per la seva banda, l’europarlamentari Siegfried Mureșan ha declarat avui a Unimedia que considera que el govern de Pavel Filip no garanteix l’estabilitat que el país necessita perquè es continuïn implementant les reformes que calen i perquè es continuï avançant en la integració europea, per la manera com ha estat escollit i per l’oposició que ha provocat. El president romanès Klaus Iohannis, en canvi, ha penjat una nota al Facebook en què valora tan sols l’estabilitat que dóna el fet de tenir govern, sense entrar a valorar com s’hi ha arribat ni quina és la qualitat d’aquest govern.

Avui continuen les protestes. Des de les 9 del matí (hora catalana), la plataforma DA ha tornat a convocar la ciutadania per continuar resistint.

Captura de pantalla de l'espot que ha fet per avui mateix la Plataforma DA (Demnitate si Adevar).
Captura de pantalla de l’espot que ha fet per avui mateix la Plataforma DA (Demnitate si Adevar).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!