Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de juny de 2017
0 comentaris

La guerra dels Sis Dies cinquanta anys després

Avui s’escau el cinquantè aniversari del començament de la guerra dels Sis Dies entre Israel i una colla d’estat àrabs que va resoldre’s amb una esclatant victòria militar jueva que va assolir la reunificació de Jerusalem i va trobar-se a les mans els territoris egipcis (Sinaí i Gaza) i jordans (Judea i Samària), però sobretot a partir d’aquell moment es va produir un capgirament radical: Israel deixava de ser David per passar a ser Goliat als ulls del món.

Entre els molts articles commemoratius d’aqueix esdeveniment n’hi ha un, d’avui mateix, que m’ha cridat l’atenció: el signa Cnaan Liphshiz a The Times of Israel i duu per títol: “Et si la guerre des Six Jours avait lieu aujourd’hui“, en el qual projecta sobre l’actualitat les actituds d’Occident, (majoriàriament hostils a Israel) i Rússia (l’URSS fou aliat clau pel naixement de l’estat jueu l’any 1948, més enemiga i ara, Rússia, novament aliada).

Aqueix capgirament ideològic: l’esquerra (la catalana inclosa) passa a ser pro-palestina a partir del 1967, i la dreta americana n’esdevé el baluard, arriba fins als nostres dies per esgotar-se davant una nova realitat: la guerra del gihadisme per la supremacia global de l’islam i el xoc de civilitzacions que està provocant, començant per la crisi al si del món musulmà entre xiïtes i sunnites de la qual avui n’hem tingut un tast amb l’assetjament d’Aràbia contra Qatar.

Post Scriptum, 6 de juny del 2017.

Avui, el portal de notícies El Gran Oriente Medio, publica la versió en castellà de l’article de Daniel PipesQué hubiera pasado si…. La guerra de los Seis Dias, cincuenta años después“. I Sandrina Szwarc aporta una reflexió sobre “La Guerre des Six Jours: un tournant pour les intellectuels juifs d’expressions française”.

Post Scriptum, 13 de juny del 2019.

El general a la reserva de les FDI Gershon Hacohen publica avui, als Perspectives Paper número 1.199 del BESA Center, aqueix report: “The Six-Day War and the Israeli Dream”.

Post Scriptum, 26 de maig del 2021.

Moshe Taragin publica avui al Jerusalem Post aqueixa panoràmica retrospectiva sobre els canvis profunds que va comportar la guerra dels Sis Dies: How the world changed in less than a week in 1967.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!